Oksana Arakčejeva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oksana Arakčejeva
Oksana Arakčejeva (2013)
Oksana Arakčejeva (2013)
Narození24. března 1963 (61 let)
Minsk, BSSR
NárodnostBěloruska
VzděláníMinská státní umělecká vysoká škola A. Glebova (1982), Běloruská státní akademie umění (1988)[1]
Alma materMinsk State Art College (do 1982)
Belarusian State Academy of Arts (do 1988)
Povolánímalířka
RodičeBoris Arakčejev
HnutíKnižní grafika, malba, animace
OceněníLiterární cena Vasila Vitka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Oksana Arakčejeva ve svém ateliéru, mezi svými díly a svými knihami, 2023

Oksana Arakčejeva (bělorusky Аксана Аракчэева; * 24. března 1963, Minsk) je běloruská umělkyně, pedagožka, spisovatelka, členka běloruského Svazu umělců, laureátka Literární ceny Vasila Vítka, oceněná diplomem od organizace UNESCO a kurátorka České putovní Galerie Karas.[2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Oksana Arakčejeva se zúčastnila četných uměleckých výstav. Jako kurátorka a organizátorka má za sebou více než 50 výstav v Bělorusku a České republice.[3] Zaměstnankyně Společnosti Česko-běloruského přátelství v Praze.

Autorka více než stovky malebných portrétů (mezi ně patří například: František Skorina, Uladzimir Karatkevič, Janka Kupala, Tadeusz Kondrusiewicz a další). Její díla jsou v Národním uměleckém muzeu Běloruské republiky, v galeriích a také v soukromých sbírkách v zahraničí. Je nejznámější ilustrátorkou knih pro děti v Bělorusku, svými ilustracemi doprovodila více než 70 knih, převážně pro děti.

Mezi autorčina hlavní díla patří: cyklus Pohádky léta, diptych Můj Minsk, Paní Zima, Panenka Podzim, triptych Slunečnice, plátna z cyklu Zůstalo nám dědictví nebo cyklus Minská okna.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Antonín Zvěřina. Díla představuje běloruská umělkyně / Třebíčské noviny, Třebíč: Parola s.r.o., 2022-10, č. 28, S. 20.
  2. Весялуха, М. М. Мінск — Тржэбіч / Літаратура і мастацтва, 2014-11-17. — № 41, s. 9.
  3. Arnošt Pacol, Oksana Arakčejeva už namalovala pohled na Hamburk, Karlovy Vary i Příštpo / Horácké noviny, Třebíč: Yashica s.r.o., 2023-09-29, č. 39, s. 6.
  4. Новое издание в коллекции «Дары Президенту Республики Беларусь» [online]. Minsk: Prezidentská knihovna Běloruské republiky, rev. 20. prosince 2019 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]