Okjökull

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Okjökull 2003.
Fotka: Oddur Sigurðsson
Pamětní deska (2019)

Okjökull (česky: Ledovec Ok) byl ledovec v západním Islandu na vrcholu sopečné hory Ok.

Ok se nachází na fjordu Borgarfjörður na západě Islandu, severovýchodně od Reykjavíku.[1] Ledovec byl v roce 2014 prohlášen za zaniklý glaciologem Oddurem Sigurðssonem. Sto let předtím pokrýval ledovec 15 km2 a dosahoval výšky 50 metrů. V roce 2018 natočili antropologové Cymene Howe a Dominic Boyer z Riceovy University v Houstonu dokument o jeho zániku, Not Ok, a navrhli pamětní desku. Deska byla nainstalována 18. srpna 2019 s textem „Dopis budoucnosti“ islandského spisovatele Andriho Snæra Magnasona v islandštině a angličtině[2]:

Ok je první islandský ledovec, který přišel o svůj status ledovce. V dalších 200 letech se očekává, že jeho osud stihne všechny naše ledovce. Tahle pamětní deska je svědkem toho, že víme, co se děje a jak tomu zabránit. Jestli jsme tomu zabránili, to víte už jen vy.

Na konci je hodnota atmosférického oxidu uhličitého za tento měsíc: 415 ppm odkazující na rekordní množství CO2 v atmosféře, naměřené 11. května 2019 observatoří na sopce Mauna Loa na Havajských ostrovech. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila předsedkyně vlády Islandu Katrín Jakobsdóttir, ministr životního prostředí Guðmundur Ingi Guðbrandsson a bývalá irská prezidentka Mary Robinson. Účelem odhalení pamětní desky bylo zvýšit povědomí o tání islandských ledovců v důsledku globálního oteplování.[2] Ještě před tím NASA Earth Observatory tweetovala fotografie ledovce v roce 1986 a 2019.

Premiérka Katrín Jakobsdóttir v prosinci 2019 vyzvala světové lídry v londýnském Chatham House, sídle britského think tanku Royal Institute of International Affairs, aby přestali rozvoj měřit prostřednictvím HDP a soustředili se na ekologii a rodinné prostředí. Jako příklad negativního dopadu současného žebříčku ekonomických hodnot uvedla zánik ledovce Okjökull.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. A2larm [online]. [cit. 2020-04-19]. Dostupné online. 
  2. a b Na Islandu se slavnostně loučí s ledovcem, který zanikl. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-04-19]. Dostupné online. 
  3. HOP. ČT24. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]