Obalovna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schéma obalovny
Obalovna v Argandě del Rey u Madridu

Obalovna je průmyslové zařízení používané k výrobě obalovaných směsí, zejména asfaltového betonu. V něm vzniká smícháním suchého teplého kameniva, plniva a asfaltu homogenní směs požadované teploty. Produkty obaloven jsou široce používány při výstavbě dálnic, silnic a dalších zpevněných ploch.

Složky[editovat | editovat zdroj]

Výroba obalovaného kameniva představuje smíchání různých frakcí kameniva, písku a plniva (například kamenného prachu) ve správném poměru, jejich zahřátí a obalení pojivem, obvykle na bázi asfaltu.[p 1] Teplota hotového výrobku musí být dostatečně vysoká, aby bylo možno směs přepravit na místo určení a tam uložit. Obvyklá je teplota v rozmezí 100 až 200 °C.

Přírodní asfalt je v praxi nahrazován asfaltovým recyklátem (RAP) až do 20% podílu. Jak bylo prokázáno výzkumy, je kvalita výsledné směsi až do této hodnoty stejná jako při použití přírodního asfaltu.[1] Teprve zvýšení podílu recyklátu nad tento limit má za následek snižování kvality výsledné směsi. Státy mají vlastní regulace, které stanovují objem recyklovaného asfaltu v hotové směsi.

Vlastnosti všech složek ovlivňují nejen celkovou kvalitu výsledného produktu, ale také životní prostředí.

Typy[editovat | editovat zdroj]

  • Stacionární zařízení jsou obvykle umístěna tak, aby pokrývala co nejširší oblast dodávky (např. u dálničních výjezdů nebo v průmyslových oblastech velkých měst) při rozumné dopravní vzdálenosti. V některých případech jsou obalovny také zřizovány u místních zdrojů nerostných surovin, jako jsou lomy, aby byl jejich dovoz ekonomický. Tento typ zařízení vyžaduje pevné založení.
  • Částečně mobilní zařízení, která jsou vhodná pro staveniště s omezeným časovým rámcem a po ukončení výstavby se mohou přemístit (např. novostavba dálnic). Tento typ zařízení má obvykle svůj vlastní ocelový základ.
  • Zcela mobilní zařízení s kolovým pohonem, která se používají v odlehlých oblastech (např. výstavba silnic na Sibiři). když jsou jednorázově zapotřebí pouze menší objemy směsi. Tento typ systému vyžaduje pouze místo, kde mohou nákladní automobily zaparkovat a zapatkovat se.

Hlavní součásti[editovat | editovat zdroj]

Obalovna je obvykle automaticky, nebo poloautomaticky řízena z velína a dělí se na část skladovou a výrobní (strojní). Sypké složky se skladují volně ložené, navzájem oddělené. Tekuté složky se skladují v nádržích. Strojní část se skládá z podávacích pasů pro různé druhy kameniva, bubnové sušičky, hořáku, přívodu topného média (plynu nebo uhelného prachu), sběrače prachu, dopravníkového pásu, vibračního síta, systému dodávky plniva, systému vážení a míchání,

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Dříve se jako pojivo používal i dehet, ale byl kvůli svému neblahému vlivu na životní prostředí zakázán.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Asphalt plant na anglické Wikipedii.

  1. Reclaimed Asphalt Pavement - User Guideline - Asphalt Concrete (Hot Recycling) - User Guidelines for Waste and Byproduct Materials in Pavement Construction - FHWA-RD-97-148 [online]. Federal Highway Administration Research and Technology, 2016-03-08 [cit. 2020-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DREES, Gerhard. Baumaschinen und Bauverfahren. [s.l.]: Expert-Verlag, 2002. 253 s. ISBN 3-8169-2060-8. S. 176. (německy) 
  • KÖNIG, Horst. Maschinen im Baubetrieb: Grundlagen und Anwendung. [s.l.]: Springer Verlag, 2014. ISBN 978-3-658-03289-0. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]