Nový hřbitov pražský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nový hřbitov pražský
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
AdresaPraha 10-Hostivař
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Výstavbanerealizováno
Rozloha50 hektarů
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nový hřbitov pražský je nerealizovaný městský hřbitov v Praze 10-Hostivaři. Byl plánován v severní části katastru Praha-Hostivař, kde jej ze severu a východu obcházela silnice vedoucí ze Strašnic do Štěrbohol.[1] V místech hřbitova se nacházejí Ústřední dílny Dopravního podniku Praha.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na projekt nového ústředního pohřebiště pro Prahu proběhla v roce 1912 architektonická soutěž. Podle vítězného návrhu měl mít hřbitov rozlohu 50 hektarů, hlavní pohřební budovu, krematorium, kolumbárium, arkádové hrobky, mauzoleum významných mužů a žen a hospodářské zázemí.[2]

Po rozhodnutí o vybudování nových městských hřbitovů v Ďáblicích a Hostivaři se začaly Elektrické podniky královského hlavního města Prahy zajímat o možnost přepravy pohřbů elektrickými tramvajemi.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Orientační plán Prahy a obcí sousedních. Mapový list č. 19. Vydáno v květnu 1914. Měřítko 1:5000. Reprodukce Unie v Praze. Nákladem obce pražské. Nakreslil Stavební úřad odbor II. Vlastník: Národní technické muzeum. Dostupné online.
  2. Plány na stavbu ústředního pohřebiště v Hostivaři se před sto lety nezrealizovaly. In: Český rozhlas. Radio DAB Praha. Prahou křížem krážem. Jolana Nováková. 22. ledna 2019. [cit. 2021-01-26]. Dostupné online.
  3. Pohřební tramvaj v pražských ulicích. Převážela mrtvé vojáky z nemocnic na hřbitovy. In: Miluju Prahu, David Černý. Autor Adam Bartas. [cit. 2021-01-26]. Dostupné online.