Nová oblouková budova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nová oblouková budova (v pozadí) v centru města.

Nová oblouková budova (srbsky Нова лучна зграда/Nova lučna zgrada) se nachází v srbském městě Novi Pazar. Jedná se o rozsáhlý modernistický blok, který se nachází v centru města, u ulice AVNOJ-a.

Budova představuje severní okraj nového centra města, které vznikalo v Novém Pazaru na přelomu 80. a 90. let 20. století. Západně od něj se nachází obdobným způsobem konstruovaná Stará oblouková budova. Dle původního územního plánu měly vzniknout tyto stavby celkem tři, nicméně projekt nebyl realizován zcela.[1] Pro stavbu objektu byly strženy četné původní, mnohdy historicky hodnotné objekty.[2] Výstavbu takto mamutí stavby financovaly místní firmy, které zde zajistily kapacity pro vlastní pracovníky a po dokončení byla stavba spravována jako veřejný podnik.[3]

Budova kombinuje obytné bloky s obchodními prostorami. Dlouhý blok (okolo 160 m) má v přízemí obchodní pasáž, ve vyšších patrech se potom nacházejí byty. Obytná část nemá však tvar pouhého oblouku (jak je viditelná z centra města), ale směrem od centra města dále přechází v 4 další napojené bloky; směrem do ulice Stevana Nemanje poté blok dále pokračuje několik desítek metrů mimo hlavní osu. Masa budovy je rozčleněna díky proměnlivé podlažnosti (podle jednotlivých částí objektu) a díky nápadným půlkruhovým balkonům, umístěným na hlavní fasádě.

Budova byla vystavěna na přelomu 70. a 80. let 20. století. V roce 2019 bylo rozhodnuto o rekonstrukci pasáže.[4][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]