Nová liberální strana (Izrael)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nová liberální strana
מפלגה ליברלית חדשה
Logo
Zkratkaקן (volební symbol)
Datum založení15. března 1990
PředsedaJicchak Moda'i
Mateřská stranaLikud
Zisk mandátů ve volbách
Nejvíce poslanců5
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nová liberální strana (hebrejsky: מפלגה ליברלית חדשה‎, Miflaga Libralit Chadaša) byla izraelská parlamentní politická strana z počátku 90. let 20. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Strana byla založena 15. března 1990 během funkčního období dvanáctého Knesetu pěti poslanci Likudu, kteří tuto stranu opustili. Všech pět poslanců pocházelo z někdejší Liberální strany, která se s Likudem roku 1988 sloučila a její původní název byl Strana za pokrok sionistické myšlenky.

Navzdory tomu, že strana byla založena poslanci, kteří opustili Likud, se stala součástí vládní koalice vedené premiérem Jicchakem Šamirem z Likudu. V rámci koaliční dohody se stal Jicchak Moda'i ministrem financí. Dne 18. června 1990 nově vzniklou stranu opustil Avraham Šarir a 4. prosince téhož roku Josef Goldberg a oba se vrátili do Likudu.

V březnu 1992 se strana krátce před parlamentními volbami přejmenovala na Novou liberální stranu. Ve volbách však získala pouze 0,6 % hlasů, a nedokázala tak překročit volební práh.

Členové Knesetu[editovat | editovat zdroj]

Kneset
(počet poslanců)
Členové Knesetu
12. (1990–1992)
(5)
Pinchas Goldstein, Pesach Gruper, Jicchak Moda'i, Josef Goldberg (vrátil se do Likudu), Avraham Šarir (vrátil se do Likudu)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku New Liberal Party (Israel) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]