Nemexia (počítačová hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nemexia
Základní informace
VývojářXS Software
Platformaosobní počítač
Datum vydání2009
Žánrrealtimová strategie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nemexia[1][2][3][4][5] je neplacená on-line prohlížečová vesmírná strategická hra pro více hráčů. Hráč si může vybrat jeden ze tří národů a rozvíjet své vesmírné impérium. S pomocí svých přátel se může pokusit postupně dobýt galaxií a postavit Nejvyšší Hvězdnou bránu (SSG), (z anglického Supreme Starway Gate).

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Nemexia [6] je hra na bázi kol, to znamená že končí po tzv. Game Goal[1] je dosaženo toho, že všichni hráči začínají od nuly a soutěží o slávu opětovně. V každém kole hráč může kolonizovat až 6 planet a šířit své vesmírné impérium v průběhu několika galaxií. Každá planeta lze rozvíjet samostatně. I když hráč ztratí planetu v boji, může kolonizovat novou.

Rasy a jednotky[editovat | editovat zdroj]

Ve hře [7][8][9] je na výběr ze tří ras[10][11]: Lidé (Konfederace), Roboti (Tertetská Unie) a Hmyz/živé nestvůry (Noxi). Každá rasa má svůj specifický typ jednotek s unikátními schopnostmi.[12] K dispozici je 7 typů válečných lodí, 5 civilních a jedna služební loď. Pokud jsou hráčovy lodě na misi, k obraně své planety může využít jak planetární štíty, tak i 7 druhů obranných jednotek.

Věda[editovat | editovat zdroj]

K dispozici je 22 různých věd, které jsou velkou pomocí hráči v určitých chvílích jeho vývoje. Vzhledem k velké vzdálenosti mezi jednotlivými planetami může hráč zvýšit rychlost lodí na 750%, takže rychleji dosáhne požadovaného místa v galaxii. Také tu jsou vědy, které zvyšují energetický příjem, surovinový příjem, poskytují silnější útok, nebo zvyšují zdraví jednotek hráče. Odemykají skryté tajemství a v neposlední řadě umožňují stavbu hlavní jednotky.

Aliance a Týmová planeta[editovat | editovat zdroj]

Každý hráč se může připojit k stávající alianci nebo vytvořit vlastní. Za pomoci osmi svých přátel z ostatních ras může vytvořit silnou týmovou planetu. Z těchto týmových planet všichni členové aliance mohou zahájit útok směrem ke Slunci a pokusit se získat sluneční krystal. Shromážděním všech 10 krystalů hráči odemknou jedinečnou budovu, která jim umožňuje soutěžit o Game Goal (Herní cíl). [13]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Před mnoha lety lidé objevili cestování vesmírem, a rozhodli se prozkoumat galaxii. Malá skupina z nich si začala říkat "konfederace", a objevili starověkou planetu s neomezenými zdroji, které jim dopomohly rozvíjet jejich technický potenciál. Podařilo se jim vytvořit tak pokročilou umělou inteligenci, že mohla rozvíjet svou svobodnou vůli. Konfederace je pojmenovala "Tertethi". S postupem času měli tito roboti pomáhat konfederaci ve všem. Tertheti si ale uvědomili sílu vlastního potenciálu, proto vytvořili unii a oddělili se od konfederace. Jen málo z nich zůstalo asistenty svých pánů, ale ostatní byli zvědaví. Velikost vesmíru je lákala, stejně jako jejich tvůrce. Ve svých vzdálených cestách Tertethi objevili další inteligentní rasu na druhém konci galaxie: hmyzí stvoření, které si říká "Noxi". Oslepeni snahou o poznání si Tertethi a Konfederace nevšimli, že se Noxi začali vyvíjet. Stejně jako mnoho jiných tvorů, i Noxi byli paraziti, propojení s neomezenými zdroji dosáhli vyčerpávajících informací a poznání a nakonec předcházeli svého hostitele. Válka začala. Krveprolití nemělo konce a někteří vyvrhelové a méně nepřátelské komunity byly odděleny od svých ras. Ve snaze uniknout vyhlazení se vytvářeli aliance z kombinací ras a vědomostí.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Nemexia[14][15][16] byla vyvinuta a spuštěna Bulharskou společností XS Software.[17] Hra byla založena a spuštěna v září 2009 původně pouze v Bulharsku, do konce téhož roku však byla hra vydána v 13 různých zemích a registrovalo se do ní více než 120,000 hráčů.

Verze[editovat | editovat zdroj]

Hra zažila v průběhu let několik zásadních změn, a každá z těchto změn je označena konkrétním názvem.

  • Nemexia 2.0 – "Evolucen"[18][19][20] (2011) – Představení nové hlavní jednotky – admirála, velitelské lodi a vylepšené herní rozhraní.
  • Nemexia 3.0 – "Apokalypsa" [21] (2012) – Představení nové mimozemské hrozby – Odpadlíků, nového druhu obranných jednotek a vylepšení bojového systému.
  • Nemexia 4.0 – "Vykoupení" [22] (2013) – Představení plánů pro dvě nové velitelské lodě a zařízení či vybavení pro Admirála.
  • Nemexia 5.0 – "Nadvláda" [23] (2014) – Představena Galaktická aréna, místo pro vesmírné křížové bitvy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b OSG1, k vidění. osg1.com [online]. [cit. 2015-01-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-07. 
  2. YouTube video ke zhlédnutí "La caverne de Browser představuje: Nemexia Evoluce ", jazyk: Francouzština
  3. GryOnline, k vidění, jazyk: Polština
  4. Komputerswiat, k vidění, jazyk: Polština
  5. Magazin Atlas, k vidění, jazyk: Slovenský
  6. Nemexia v Chrome web store
  7. virtualní svět, k vidění. reviews.virtualworld.com [online]. [cit. 2015-01-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-01-12. 
  8. zdarma, k vidění, jazyk: Český
  9. e-item, k vidění, jazyk: Český
  10. mmoreviews
  11. mmorpg, k vidění
  12. PC Mania BG, gameplay Archivováno 7. 2. 2019 na Wayback Machine., jazyk: Bulharský
  13. PC Mania BG, gamegoal Archivováno 7. 2. 2019 na Wayback Machine., jazyk: Bulharština
  14. prohlížečová hra ES Archivováno 16. 2. 2015 na Wayback Machine., jazyk: Španělský
  15. gratis mmorpg, ke zhlédnutí, jazyk: Německý
  16. jeux-sociaux, ke zhlédnutí Archivováno 12. 1. 2015 na Wayback Machine., jazyk: Francouzský
  17. XS Software games, Nemexia. www.xs-software.com [online]. [cit. 2015-01-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-01-10. 
  18. PC Mania BG, k vidění Archivováno 7. 2. 2019 na Wayback Machine., jazyk: Bulharština.
  19. Vgames k vidění, jazyk: Bulharština
  20. Evolution, Onet k vidění, jazyk: Polština
  21. Webnode, k vidění, jazyk: Slovenština
  22. MMO 24, k vidění Archivováno 6. 1. 2015 na Wayback Machine., jazyk: Polština
  23. Nemexia 5.0, k vidění Archivováno 12. 1. 2015 na Wayback Machine., jazyk: Polština