Nell

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nell
Původní názevNell
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka113 minut
Žánrdrama
PředlohaIdioglossia
NámětMark Handley
ScénářWilliam Nicholson,
Mark Handley
RežieMichael Apted
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJodie Foster,
Liam Neeson,
Natasha Richardson,
Richard Libertini,
Nick Searcy,
Robin Mullins,
Jeremy Davies
ProdukceJodie Foster,
Renée Missel
HudbaMark Isham, Phil Marshall
KameraDante Spinotti
StřihJim Clark
Výroba a distribuce
Premiéra14. prosinec 1994,
New York City
Produkční společnostPolyGram Filmed Entertainment
DistribuceTwentieth Century Fox
Nell na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nell je americký film režiséra Michaela Apteda.

Technické údaje o filmu[editovat | editovat zdroj]

Snímek byl natáčen převážně v lesích Severní Karolíny. Do kin byl uveden poprvé 13. prosince 1994. V USA vydělal 33 592 700 $.

Děj snímku[editovat | editovat zdroj]

Film byl natočen podle hry Idioglossia Marka Handleye. Vypráví příběh přibližně třicetileté Nell, jež vyrůstala sama se svou matkou v opuštěné lesní chatrči a svět nevěděl o její existenci. Nell se nenaučila správně mluvit a používala vlastní jazyk, který byl velmi zkomolenou angličtinou.

Po smrti své matky byla Nell objevena doktorem z nedalekého městečka Jerry Lowellem, který se jí pokusil pomoci začlenit se do normální společnosti. Nell se brzy dostala do centra zájmu renomovaných psychologů, protože představovala řídký případ vlčího dítěte. Z převážně vědeckých důvodů se o ní proto začala zajímat i psycholožka doktorka Paula Olsen.

Začal boj mezi doktorem Lowellem a doktorkou Olsen o to, zda se péče o Nell zaměří na pomoc Nell, nebo na její „zkoumání“ v laboratorních podmínkách. Jerry se nakonec sblížil s Paulou a oběma se podařilo před soudem prosadit, i s pomocí emotivního výstupu samotné Nell, že Nell je duševně zdravá a není třeba ji izolovat.

Nell se naučila mluvit anglicky a zůstala ve svém lesním království, kam si občas zvala i své přátele - manžele Jerryho a Paulu Lowenovi.

V hlavních rolích[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Jodie Foster byla za titulní roli nominována na Oscara v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli. Snímek byl nominován i na tři Zlaté globy - za nejlepší drama, nejlepší hudbu (Mark Isham) a znovu nejlepší herečku v dramatickém díle (Jodie Foster). Za nejlepší herecký výkon byla Jodie Foster nominována i na filmovou cenu MTV.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]