Nejlepší způsob chůze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nejlepší způsob chůze
Původní názevLa Meilleure Façon de marcher
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka82 min
Žánryfilmové drama
LGBT film
ScénářClaude Miller
RežieClaude Miller
Obsazení a filmový štáb
Hlavní rolePatrick Dewaere
Patrick Bouchitey
Christine Pascal
Claude Piéplu
Michel Blanc
… více na Wikidatech
HudbaAlain Jomy
KameraBruno Nuytten
StřihJean-Bernard Bonis
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 3. března 1976
DistribuceNetflix
Nejlepší způsob chůze na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nejlepší způsob chůze (v originále La meilleure façon de marcher) je francouzský hraný film z roku 1976, který režíroval Claude Miller podle vlastního scénáře. Film popisuje vztah dvou odlišných vedoucích na dětském táboře.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává v létě roku 1960 na letním dětském táboře. Každý ze šesti vedoucích má na starosti skupinu dětí. Philippe je synem zdejšího ředitele a se svou skupinou připravuje divadelní představení. Naopak Marc vede děti ve skupině téměř s vojenskou kázní a převážně sportují. Zatímco Philippe je intelektuálně založený, Marc si zakládá na své mužnosti a maskulinitě. Jednoho večera Marc překvapí Philippa v jeho pokoji, jak se převléká do ženských šatů. Philippe se od té doby stane terčem jeho posměšků a ironických narážek. Philippe se sice snaží s Marcem udobřit, ale marně. Za Philippem přijíždí jeho přítelkyně Chantal. Marc se jí dvoří, ale ona nesnáší takový typ arogantních sebestředných mladíků. Vzájemné nepřátelství mezi Philippem a Marcem vyvrcholí na závěrečném maškarním bále, kde se poperou.

Příběh pokračuje o několik let později v Paříži, kdy se oba potkávají. Marc pracuje jako realitní agent a Philippe s přítelkyní Chantal si od něj pronajímají byt.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Patrick Dewaere Marc
Patrick Bouchitey Philippe
Christine Pascal Chantal
Claude Piéplu ředitel
Marc Chapiteau Gérard
Michel Blanc Raoul Deloux
Michel Such Léni
Franck d'Ascanio Hervé

Okolnosti natáčení[editovat | editovat zdroj]

  • Název filmu je odvozen od pochodové písně oblíbené na dětských táborech: La meilleure façon de marcher, c'est encore la nôtre, c'est de mettre un pied devant l'autre et de recommencer. (Nejlepší způsob chůze je ten náš, tj. klást nohu jednu před druhou a znovu)
  • Původně měl roli Marca hrát herec Philippe Léotard.
  • Režisér Claude Miller se při natáčení některých scén inspiroval vlastními zkušenostmi z letních táborů, jako když Marc nutí děti, aby spaly pouze na pravém boku (čímž se mělo zabránit masturbaci).

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • César: nejlepší kamera (Bruno Nuytten)
    • nominace: nejlepší film, nejlepší režie (Claude Miller), nejlepší scénář (Luc Béraud, Claude Miller), nejlepší herec (Patrick Dewaere), nejlepší zvuk (Paul Lainé)