Nehoda českého autobusu v Chorvatsku 2012

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nehoda českého autobusu v Chorvatsku
Tunel Krpani, u kterého se nehoda stala
Tunel Krpani, u kterého se nehoda stala

Druh událostinehoda autobusu
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Místonedaleko tunelu Krpani, dálnice A1
Datum23. června 2012
Čas03:50
Zemřelých8
Zraněných44
Některá data mohou pocházet z datové položky.

K nehodě českého autobusu v Chorvatsku došlo dne 23. června 2012 v 03.50 nedaleko tunelu Krpani (Sveti Rok) na dálnici A1. Při této nehodě zahynulo 8 lidí, dalších 44 se zranilo.[1] Autobus, který vezl české občany na dovolenou do Chorvatska, narazil do bočního svodidla a převrátil se na bok.[2] Nehoda autobusu se zapsala mezi ty vůbec nejtragičtější.

Turisté mířili na Makarskou riviéru, do střediska Baška Voda. Autobus patřil společnosti Atlas Adria.

Těsně po nehodě se začaly okamžitě tvořit kolony. Cesta po hlavní tepně k moři začala okamžitě kolabovat. Na některých místech se tvořily kolony dlouhé až 18 kilometrů.[3]

Chorvatsko po nehodě začalo okamžitě zřizovat speciální telefonní linku, na kterou se obrátili příbuzní zraněných nebo mrtvých.

Většina zraněných byla převezena do nemocnice v Gospići. Pouze dva zranění byli převezeni do Záhřebu.

Vyšetřování[editovat | editovat zdroj]

Vyšetřování začalo ihned po nehodě. Tím nejpravděpodobnějším viníkem této nehody se stal řidič autobusu, kterého zřejmě přemohl mikrospánek. Kvůli nehodě nebyl nikdo potrestán, jelikož řidič při nehodě zemřel.

Návrat do České republiky[editovat | editovat zdroj]

Už den po nehodě letěl do Chorvatska armádní speciál, který všechny zraněné dopravil do Česka.[4] Letoun přistál v Česku o den později nejprve v Brně, a poté v Praze na letišti ve Kbelích.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tragická nehoda českého autobusu na chorvatské dálnici A1. iDNES.cz [online]. [cit. 2020-08-10]. Dostupné online. 
  2. V Chorvatsku havaroval český autobus, zemřelo osm lidí | Svět. Lidovky.cz [online]. 2012-06-23 [cit. 2020-08-11]. Dostupné online. 
  3. V Chorvatsku havaroval český autobus, zemřelo osm lidí - Novinky.cz. Novinky.cz [online]. [cit. 2020-08-11]. Dostupné online. 
  4. ČTK. Armádní speciál přivezl poslední raněné Čechy z nehody autobusu v Chorvatsku. Hospodářské noviny (iHNed.cz) [online]. 2012-06-30 [cit. 2020-08-11]. Dostupné online.