Nancy Newhallová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nancy Newhallová
Narození9. května 1908
Lynn
Úmrtí7. července 1974 (ve věku 66 let)
Jackson Hole
Alma materSmith College
Povolánínovinářka
Manžel(ka)Beaumont Newhall
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nancy Wynne Newhallová (nepřechýleně Nancy Newhall; 9. května 19087. července 1974) byla americká kritička fotografie. Nejznámější je psaním textu doprovázející fotografie Ansela Adamse a Edwarda Westona, ale byla také široce publikovanou spisovatelkou o fotografii a americké kultuře.[1]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Newhallová se narodila v Nancy Wynne v Lynnu v Massachusetts a navštěvovala Smithovu školu. Vdala se za Beaumonta Newhalla, kurátora fotografie v Muzeu moderního umění v New Yorku. Na jeho místo zastupovala během jeho vojenské služby v druhé světové válce. Beaumont a Nancy měli syna Thea Christophera Newhalla.

Během čtyřicátých let psala eseje o populárním umění a kultuře pro menší magazíny a časopisy, ve kterých žádala společnost o větší naladění na umění a zejména na výtvarné umění. Newhallová se stále více zajímala o populární publikum než o akademické; v eseji z roku 1940 zkoumá možnosti nového televizního média pro popularizaci výtvarného umění a navrhuje techniky pro výuku umění a fotografie.

Dále argumentovala pro centrální fotografii pro pochopení a výuku americké historie ("Výzkum"). Newhallová se během tohoto období stýkala s fotografem Edwardem Westonem a úzkostlivě bojovala proti jeho kontroverznímu dílu čtyřicátých let 20. století, který vedle se zobrazoval zátiší, akty s válečnými předměty, jako například plynové masky.

V roce 1945 napsala Newhallová text knihy Time in New England (Čas v New Englandu) od Paula Stranda. Tímto dílem začala novou fázi své kariéry, ve které se stala zastáncem a ústředním průkopníkem žánru velkých sbírek fotografií. Nejznámější a nejvlivnější z nich je spolupráce s Anselem Adamsem This Is the American Earth, publikovaná v roce 1960. Stejně jako Adams, Newhallová byla zapojena do klubu Sierra a často psala o Conservation movement.

Nancy a Beaumont strávili od roku 1946 tři letní období na Black Mountain College. Vedle přednášek a výuky Newhallová fotografovala vysokoškolský areál a jeho osobnosti, přičemž vznikly například portréty Leona Amina, Ilya Bolotowského, Gwendolyn Knight, Jacoba Lawrencea nebo Buckminstera Fullera.[2] Některé práce Nancy a Beaumonta Newhallových jsou archivovány v Centru kreativní fotografie na Arizonské univerzitě v Tucsonu v Arizoně a ve výzkumném institutu Getty v Los Angeles v Kalifornii.[3]

Zemřela 7. července 1974 v nemocnici St. Johns v Jackson Hole, Wyomin na zranění po nehodě na řece Snake River v národním parku Grand Teton.[4]

Soukromá sbírka Beaumonta a Nancy Newhallových byla věnována College of Santa Fe a stala se základem pro univerzitní Beaumont and Nancy Newhall Library.

O práci Edwarda Westona napsala:

Mladí fotografové jsou zmateni a ohromeni, když svým expozimetrem měří každou hodnotu v prostoru, kde chtějí pracovat, od oblohy až po zemi pod nohama. Weston "světlo cítil" a kontroloval své vlastní pozorování. Poté dal pryč expozimetr a dělal to, co si myslel "on". Často k tomu přidával vše možné - filtry, doplňky, film, citlivost a tak dále - a výpočet násobil.

Komentáře Nancy Newhallové, Edward Weston: Color Photography[5]

Weston věřil v „masivní expozici“, kterou pak kompenzoval ručním zpracováním filmu ve slabé vývojce a individuální kontrolou každého negativu, který postupně vyvolával, aby získal správnou rovnováhu mezi světly a stíny, poznamenává Newhallová.[5]

Hlavní knihy[editovat | editovat zdroj]

  • Photographs, 1915-1945: Paul Strand. New York: Muzeum moderního umění, 1945.
  • The Photographs of Edward Weston. MOMA, 1946.
  • Time in New England: Photographs by Paul Strand. New York: Aperture, 1950. Reprint: New York: Harper and Row, 1980.
  • A Contribution to the Heritage of Every American: The Conservation Activities of John D. Rockefeller, Jr. New York: Knopf, 1957.
  • (S Beaumontem Newhallem) Masters of Photography. New York: Braziller, 1958.
  • (S Anselem Adamsem) This Is the American Earth . San Francisco: Sierra Club Books, 1960.
  • Words of the Earth, fotografie: Cedric Wright. Sierra Club Books, 1960
  • Alvin Langdon Coburn: A Portfolio of Sixteen Photographs. Rochester: George Eastman House, 1963.
  • Ansel Adams. Sierra Club, 1964. Reprint (s fotografiemi) jako Ansel Adams: The Eloquent Light. New York: Aperture, 1980.
  • (S Beaumontem Newhallem) T. H. O’Sullivan: Photographer. Eastman, 1966.
  • (S Anselem Adamsem) Fiat Lux: The University of California. New York: McGraw Hill, 1967.
  • P. H. Emerson: The Fight for Photography as a Fine Art. Aperture, 1975.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nancy Newhall na anglické Wikipedii.

  1. STERNBERGER, Paul. Reflections on Edward Weston's Civilian Defense. American Art. 2003, s. 48–67. 
  2. KATZ, Vincent. Black Mountain College: Experiment in Art. [s.l.]: The MIT Press Dostupné online. ISBN 978-0-262-51845-1. 
  3. MUSEUM OF PHOTOGRAPHIC ARTS. Nancy Newhall: A Literacy of Images. [s.l.]: Museum of Photographic Arts S. 44-63. 
  4. EDKINS, Diana E. A Tribute to Nancy Newhall. Untitled : Quarterly of the Friends of Photography. 1976, s. 5. 
  5. a b Newhall, Nancy. "Nancy Newhall Comments" in Edward Weston: Color Photography, 29

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Deevey, Edward S. Review of This is the American Earth. Science, Vol. 132, No. 3441 (1960), 1759.
  • FULLER, Patricia G. Nancy Newhall (1908-1974). Image. Rochester, N.Y.: International Museum of Photography at George Eastman House Inc., March 1975, s. 1–5. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-22. 
  • Klochko, Deborah, Merry Foresta, MaLin Wilson, et al. Nancy Newhall: A Literacy of Images, San Diego, Calif.: Museum of Photographic Arts, 2008.
  • Newhall, Nancy. "The Need for Research in Photography." College Art Journal, Vol. 4, No. 4 (1945), 203-206.
  • "Television and the Arts." Parnassus, Vol. 12, No. 1 (1940), 37-38.
  • Sternberger, Paul. "Reflections on Edward Weston's 'Civilian Defense.'" American Art, Vol. 17, No. 1 (2003), 48-67.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]