Nagravision

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nagravision je označení několika systémů podmíněného přístupu (kódování, resp. šifrování) pro digitální kabelové a satelitní televizní vysílání, které vyvinula společnost skupiny Kudelski Group nazývaná také Nagravision (nebo Nagra Kudelski nebo jednoduše Nagra).

Analogový systém[editovat | editovat zdroj]

Obraz s logem Canal+ zakódovaný analogovým systémem Nagravision Syster. Obraz je možné dekódovat.

Analogový systém Nagravision (Syster) pro skrembling analogových satelitních televizních programů se používal v 90. letech 20. století. V tomto systému pro míchání řádků je spodních 32 řádků televizního signálu PAL posunuto v čase o jedno obrazové pole, a přenášeno v permutovaném pořadí podle generátoru pseudonáhodných čísel. Bezpečnostní kontrolér s čipovou kartou (v obalu ve tvaru klíče) dešifruje data, která jsou přenášena během prázdných intervalů televizního signálu smíchaného s Teletextem a extrahuje náhodnou hodnotu, která obsahuje aktuální kombinaci řádků potřebných pro obnovení obrazu. Systém také umožňoval pomocí směšovače modulovat audiosignál na frekvenci 12,8 kHz.

Digitální systémy[editovat | editovat zdroj]

Pro digitální satelitní televize se aktuálně používají 4 verze Nagravision, známé jako Nagravision, Nagravision Cardmagedon, Nagravision Aladin a Nagravision Merlin. Nagravision Cardmagedon a Aladin se často vzájemně zaměňují a označují se „Nagravision 2“, který technicky neexistuje. Nagravision Cardmagedon je složitou kombinací Nagravision Aladin a šifrování Mediaguard SECA 2. Nagravision Merlin je také známý jako Nagravision 3.

Dešifrovací jednotka může být buď zabudovaná v přijímači nebo realizovaná v podobě modulu podmíněného přístupu (CAM) nebo jako jedno ze šifrovacích schémat podporovaných CAM emulátorem.

Systém podmíněného přístupu Nagravision používají různí poskytovatelé televizního vysílání po celém světě:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nagravision na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]