Na domácí frontě (román)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na domácí frontě
AutorKari Hotakainen
Původní názevJuoksuhaudantie
ZeměFinsko
Jazykfinština
OceněníFinlandia Award (2002)
Literární cena Severské rady (2004)
Datum vydání2002
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Na domácí frontě (finsky Juoksuhaudantie) je nejznámějším a nejoceňovanějším románem finského spisovatele Kariho Hotakainena. Poprvé vyšel roku 2002, do češtiny byl přeložen v roce 2006.

Hotakainen za román získal Cenu Finlandia (2002) a Literární cenu Severské rady (2004).

Obsah[editovat | editovat zdroj]

V románě se odehrává tragikomický příběh Mattiho, který se snaží zachránit svoji rodinu a získat zpět dceru. Hlavní hrdina je muž, který, ač dělá, co může, není spokojen se svým životem, což ho vede ke krajnímu a zoufalému řešení své situace.

S knihou se ocitáme v životě mnoha Finů středního věku, v době po „ženské emancipační válce“, kdy mnoho žen odchází pracovat a muži zůstávají doma, starají se o domácnost a děti. I když ženy mají co chtěly, nejsou stejně spokojeny a trpí jak ony, tak jejich muži. Matti si připadá jako voják na domácí frontě, kvůli přílišné emancipaci žen se nemůže chovat jako muž. Když v hádce uhodí svoji ženu, která se poté odstěhuje, Matti se rozhodne ji i dceru získat zpět tím, že jim obstará domek, po kterém jeho žena vždy toužila. Začíná tedy pátrat po správném objektu, používá však velice zvláštních způsobů. V Mattiho ženě Heleně se bije emancipační postoj, který se po ní v té době očekává, s přirozenou rolí ženy matky. Sama sobě nerozumí, je nespokojená a svaluje vinu na svého muže.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Recenze na portálu Severské listy
  • Recenze na portálu iLiteratura.cz