Náměstí svobody (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí svobody
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoNovi Sad
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Náměstí ve večerních hodinách

Náměstí svobody (srbsky v cyrilici Трг слободе, v latince Trg slobode, maďarsky Szabadság tér, slovensky Námestie slobody) představuje hlavní náměstí v centru Nového Sadu, hlavního města Vojvodiny, srbské autonomní oblasti.

Náměstí je dějištěm celé řady společenských akcí, jakými jsou například demonstrace, koncerty, oslavy nového roku či jiné události. Je obklopeno celou řadou významných budov, jako je např. novosadský magistrát, kostel Jména Panny Marie, Tanurdžićův palác, palác Železný člověk, hotel Vojvodina a další. Ústí do něj celá řada významných ulic (např. Zmaj Jovina, hlavní promenáda centra Nového Sadu) či ulice Modene s parkovou úpravou.

Kromě zmíněného kostela Jména Panny Marie tvoří dominantu náměstí rovněž i socha Svetozara Miletiće od chorvatského sochaře Ivana Meštroviće.

Do roku 1958 jezdily po Náměstí Svobody tramvaje (jedna kolej vedla dnešní ulicí Krále Aleksandra a druhá na Divadelní náměstí. Na Náměstí Svobody poté obě pokračovaly na ulici Zmaj Jovina). V současné době je náměstí upraveno tak, že jeho centrální prostor slouží jako pěší zóna a po okrajích jsou vedeny silniční komunikace.

Náměstí měnilo často název (podobně jako tomu bylo i jinde v Srbsku a dřívější Jugoslávii). Do rozpadu Rakousko-Uherska bylo známo jako Náměstí Františka Josefa (Trg Franjo Josipa), poté Náměstí osvobození (Trg oslobođenja). Současné jméno nese od konce druhé světové války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]