Náhrobní reliéf Thrasea a Euandrie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náhrobní reliéf Thrasea a Euandrie
Základní údaje
Rok vzniku4. století
Umístění
UmístěníPergamonmuseum
StátNěmeckoNěmecko Německo
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náhrobní reliéf Thrasea a Euandrie pochází z Attiky poloviny 4. století před Kristem. Dnes je uložen v antických sbírkách Pergamonského muzea v Berlíně.[1] Byl nalezen v Athénách na Agia Triada, tedy v oblasti antických Kerameikos. V roce 1884 byl získán pro antickou sbírku v Berlíně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Náhrobní pomníky tohoto druhu byly často stavěny na cestách u hrobů na okraji řeckých měst. Figury působí blokovitě a jsou plastické. V době vzniku bylo reliéfní zobrazení hlubší a představovaný obraz se odvozoval od reliéfní základny. Náhrobní reliéf Thrasea a Euandrie je raným představitelem této nové formy. Ta dávala zobrazovaným postavám plastický, spíše sochařský, tvar.

Umělecké dílo je vysoké 160 cm a široké 91 cm, vyrobené z pentelického mramoru. Bylo vytvořeno kolem let 350 až 340 před Kristem. Na architrávu jsou postavy reliéfu zapsány jako Thraseas z osady Perithoidai a Euandria.

Do popředí z reliéfu vystupují oba manželé. Vlevo je vousatý Thraseas s kabátem, napravo sedí Euandria s kabátem a chitonem na čalouněné stoličce. Její nohy spočívají na podnožce, má sandály. V manželské sounáležitosti si podávají ruce a na znamení rozloučení, způsobeného smrtí, se navzájem dívají do očí. Jako symbol velikého zármutku je mezi nimi služka s pro otroky typickými krátkými vlasy, která si opírá hlavu pravou rukou. Toto gesto, v němž jsou tváře a skráně přimknuté k ruce, značí hluboký smutek a je známé i z jiných významných uměleckých děl. Zobrazená mladá otrokyně dává reliéfu dodatečnou hloubku. Je prostorově v pozadí, a vypracována do menší hloubky a méně plasticky. Celou scenérii obepíná na okraji reliéfu plochý naiskos s antami, architrávem a štítem. Tři akroteriony, které původně stály na štítu, jsou nyní ztraceny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grabrelief des Thraseas und der Euandria na německé Wikipedii.

  1. Inventární číslo (Inventarnummer) Sk 738 (K 34)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ROHDE, Elisabeth. Griechische und römische Kunst in den Staatlichen Museen zu Berlin. Berlin: Henschelverlag, 1968. 192 s. S. 88. (německy) 
  • KUNZE, Max. Die Antikensammlung im Pergamonmuseum und in Charlottenburg. Mainz am Rhein: Phillip von Zabern, 1992. 315 s. ISBN 3-8053-1187-7. Kapitola Grabrelief des Thraseas und der Euandria, s. 114–115. (německy) 
  • CONNZE, Alexander. Beschreibung der antiken Skulpturen mit Ausschluss der pergamenischen Fundstücke. Berlin: W. Spemann, 1891. 554 s. Kapitola Grabrelief des Thraseas und der Euandria, s. 277. (německy) Seznam – číslo 738. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]