My-Lai (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Česká hudební skupina My-lai vznikla v prvních porevolučních měsících roku 1990 partou tří studentů (pražského gymnázia a VŠE) v Praze. Její zkušebnou byla hudební zkušebna koleje VŠE v Praze-Holešovicích. Zdrojem a vzorem jejich hudebního stylu byl hlavně žánr punk a hardcore. Jejich texty byly nastaveny naprosto jednoznačně. Vyhradili se vlastně proti všemu a všem. Vadili jim veškerá cizí etnika a jejich adaptace v zemi, dále zpívali proti hudebnímu mainstreamu, taktéž komentovali život nižší sociální vrstvy – dělnické třídy, ale vyhradili se i proti fašistickým náladám v zemi.

Zpočátku koncertovali na menších akcích spíše punkového stylu, ale později díky jejich textové orientaci se stali v té brzké porevoluční době významným souborem produkující nově vznikající skinheadskou scénu.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jejich produkce trochu trpěla hudební kvalitou, nicméně jejich písně byly velmi chytlavé a jejich píseň Nelson Mandela vyhrála na Rádio 1 v kategorii nezávislá scéna „song roku 1991“.

Na jaře roku 1991 nahráli ve studiu Free + Ball desku s názvem My-lai 90, kterou mělo vydat vydavatelství Globus. I díky dosud největšímu festivalu žánru Oi! a punk v Československu, který se konal v červnu 1991 v Bzenci, nakonec jejich samostatná deska nevyšla. Během tohoto koncertu podepsali členové skupiny a taktéž skupina Orlík speciálnímu útvaru Policie ČSFR prohlášení o ukončení činnosti.[zdroj?] Členové skupiny si přáli zůstat v anonymitě.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • LP My-lai 90 (1991/5) studio Free + Ball nevydané
  • kompilace SKIN’SONGS, Vol 1. vydavatelství Kartáč Records (1992)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]