Morriston

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Morriston (rozcestník).
Morriston
Tabrnacle Chapel (Capel y Tabernacl)
Tabrnacle Chapel (Capel y Tabernacl)
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměWales
HrabstvíSwansea
Správa
PSČSA6
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Morriston, velšsky Treforys, je město a největší okrsek hrabství Swansea ve Walesu ve Velké Británii. Morriston se nachází v údolí na řece Tawe River. Střed města se nachází kolem ulice Woodfield Street, kde se nachází také dvě nejznámější památky Tabernacle Chapel (Libanus Chapel, velšsky Capel y Tabernacl) postavená v letech 18701872, a Church of Saint John (nazývaný také Church in the Middle of the Road, česky Kostel svatého Jana). Ve městě se také nachází parky Morriston Park, Parc Llewellyn, místní fotbalový klub Morriston Town A.F.C., ragbyový klub Morriston Town R.F.C. (založený v roce 1876 a patří mezi zakládající kluby Welsh Rugby Union), golfové hřiště Morriston Golf Club. Další významnou památkou jsou ruiny hradu Morris Castle, který byl postaven mezi léty 1768 a 1774, historická obytná a industriální zástavba z 19. století aj.[1][2]

Významní rodáci nebo obyvatelé[editovat | editovat zdroj]

  • Shane Mark Williams (*1977) je bývalý profesionální ragbista, který byl v roce 2008 byl vyhlášen nejlepším ragbistou světa (World Rugby Player of the Year / IRB Player of the Year).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. History of Morriston Tabernacle, Swansea, South Wales. morristontabernacl.org [online]. [cit. 2021-08-31]. Dostupné online. 
  2. DEWEY, Philip. Morriston in Swansea is named most desirable place to live and work in Wales. WalesOnline [online]. 2015-03-23 [cit. 2021-08-31]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]