Morokweng

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kráter Morokweng
Satelitní snímek oblasti, kde se nachází kráter Morokweng
Satelitní snímek oblasti, kde se nachází kráter Morokweng

StátJižní AfrikaJižní Afrika Jižní Afrika
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kráter Morokweng je impaktní kráter ležící pod pouští Kalahari v blízkosti města Morokweng v Jihoafrické republice v Severozápadní provincii, blízko hranic s Botswanou.

Kráter vytvořil asteroid o průměru 5 až 10 km, v průměru má zhruba 70 km a jeho stáří se odhaduje na 145 milionů let, což je doba odpovídající hranici jury a křídy. Objeven byl v roce 1994, není vystaven na povrchu, byl tudíž mapován pomocí magnetických a gravitačních průzkumů. Vzorky ukázaly, že byl vytvořen dopadem asteroidu typu L chondrit.[1]

V květnu 2006 oznámila skupina vědců objev 25 cm velkého fragmentu původního asteroidu v hloubce 770 metrů pod povrchem, spolu s několika mnohem menšími kousky, o velikosti několika milimetrů v jiných hloubkách. Toto zjištění bylo neočekávané, protože předchozí vrty ve velkých impaktní kráterech nepřinesly takovéto fragmenty, a proto se předpokládalo, že se dopadající asteoridy téměř úplně vypařily.[2] Některé z fragmentů jsou vystaveny v Science Museum v Londýně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Morokweng crater na anglické Wikipedii.

  1. Christian Koeberl; BERNHARD PEUCKER-EHRENBRINK; WOLF UWE REIMOLD. Meteoric component in impact melt rocks from the Morokweng, South Africa, impact structure: An OS isotopic study. Lunar and Planetary Science. Dostupné online. 
  2. MAIER, WD; ANDREOLI MA; MCDONALD I; HIGGINS MD; BOYCE AJ; SHUKOLYUKOV A; LUGMAIR GW. Discovery of a 25-cm asteroid clast in the giant Morokweng impact crater, South Africa. Nature. May 11, 2006, s. 203–6. DOI 10.1038/nature04751. PMID 16688173. Bibcode 2006Natur.441..203M. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]