Moře trávy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moře trávy
Spencer Tracy jako plukovník Jim Brewton
Spencer Tracy jako plukovník Jim Brewton
Základní informace
Původní názevThe Sea of ​​Grass
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka123 minut
Žánrywestern
drama
PředlohaConrad Richter: román The Sea of ​​Grass (1937)
ScénářMarguerite Roberts
Vincent Lawrence
RežieElia Kazan
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSpencer Tracy
Katharine Hepburnová
Robert Walker
Melvyn Douglas
ProdukcePandro S. Berman
HudbaHerbert Stothart
KameraHarry Stradling Sr.
KostýmyWalter Plunkett
StřihRobert Kern
ZvukDouglas Shearer
Výroba a distribuce
Premiéra25. dubna 1947
Produkční společnostMetro-Goldwyn-Mayer
DistribuceLoews Cineplex Entertainment
Rozpočet2 349 000 $
Tržby4 689 000 $
Moře trávy na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moře trávy (v originále The Sea of ​​Grass) je americký western z roku 1947, který režíroval Elia Kazan a byl natočen podle stejnojmenného románu Conrada Richtera. Hlavní role ztvárnili Katharine Hepburnová, Spencer Tracy, Melvyn Douglas a Robert Walker.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává na jihozápadě Spojených států v 80. letech 19. století. Plukovník James Brewton (Spencer Tracy) je bohatý farmář, který se snaží co nejvíce zabránit příchodu novým osadníkům a rozorávání místních nekonečných prérií. Dobře ví, že přeměna stepi na zemědělskou půdu by měla za následek její nenávratné zničení. Mezi místními chudými lidmi a přistěhovalci proto není zrovna oblíbený.

Jeho zápal v boji proti přistěhovalcům už nemůže vystát ani jeho manželka Lutie Cameronová (Katharine Hepburnová) a po několika letech manželství opustí jeho i jejich dvě děti. Brewtonův největší nepřítel Brice Chamberlain (Melvyn Douglas) si ji brzy poté získá na svou stranu a ze zdlouhavého boje o „moře trávy“ nakonec vyjde jako vítěz. Zdejší prérie jsou postupně rozděleny osadníkům a rozorány na pole. Brewton kromě boje vzdává i veškeré naděje na jejich záchranu.

Po pár letech se však ukáže, že měl Brewton ve všem pravdu. Dříve velmi úrodná půda se rázem promění v suchou a písčitou krajinu, ze které se stane naprosto neúrodná poušť. (Zde děj odráží skutečné události z 30. let 20. století známé jako Dust Bowl.)

Všichni pochopí, že nedávno zoraná půda je nyní neúrodná a zcela bezcenná a Lutie začíná velmi litovat, že svého manžela opustila a nepodpořila. Stejně jako místní krajina se mění i jejich děti: dcera Sara Beth a syn Brock. Čím dál více také začíná vyplývat na povrch pravda, že Brock je nemanželský a narodil se po Lutiině románku s Chamberlainem. Nicméně z něj vyroste nebojácný dobrodruh, který se stejně rád bije jako podvádí v kartách, a nakonec je po vraždě na útěku zastřelen šerifovými lidmi.

Nešťastná událost Jima a Lutie opět sblíží natolik, že se opět sejdou a Lutie se rozhodne na farmě s Jimem a jejich zodpovědnou studující dcerou zůstat.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Spencer Tracy plukovník Jim Brewton
Katharine Hepburnová Lutie Cameronová
Robert Walker Brock
Melvyn Douglas Brice Chamberlain
Phyllis Thaxterová Sara Beth
Edgar Buchanan Jeff
Harry Carey doktor Reid

Reakce[editovat | editovat zdroj]

  • csfd.cz: 7/10 hvězdiček
  • imdb.com: 6/10 hvězdiček
  • fdb.cz: 9/10 hvězdiček

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků The Sea of Grass (film) na anglické Wikipedii a Endlos ist die Prärie na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]