Mnichov (Zahrádky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mnichov
Kostel svaté Barbory
Kostel svaté Barbory
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Mnichov
Mnichov
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mnichov byla vesnička u Zahrádek na Českolipsku, zaniklá po roce 1450[zdroj?]. Zůstalo po ní několik kulturních památek a místních pojmenování. Jsou všechny na katastru obce Zahrádky poblíž Bobřího potoka a mimo nich zde žádný dům nezůstal.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Je zaznamenána existence vladyckého rodu pánů z Mnichova v letech 1376 – 1556, kteří byli u vzniku nedaleké obce a Zahrádek. U vsi byla rozhodnutím krále Karla IV. zbudována tzv. Mnichovská průrva. Ve vsi měli tvrz i vlastnický kostel. Vesnička zanikla po roce 1450. O 100 let později byl na jejich místě postaven nový kostel svaté Barbory se hřbitovem a samostatnou zvonicí. Přesná poloha vsi není spolehlivě doložena, mimo lokality s existujícím kostelem je možných několik dalších variant v okolí Zahrádek.[1]

Mnichovská průrva

Památky[editovat | editovat zdroj]

Kostel svaté Barbory[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kostel svaté Barbory (Zahrádky).

Kostel byl postaven na místě někdejšího kostela a tvrzi po roce 1550. Je přístupný od Zahrádek silničkou v polích, po které je vedena i mezinárodní turistická trasa (červeně značená Máchova cesta) E10. [2] Před kostelem je místo k parkování. V kostele není elektrická přípojka, díky dobré akustice se zde pořádají často koncerty. V kostele je hrobka rodu Kouniců.[3]

Věž zvonice u kostela

V těsném blízkosti kostela je jednak hřbitov a též robustní stavba zvonice, naposledy zrenovovaná po roce 1970. U zdi kostela a ve zvonici jsou zazděny kameny s letopočty 1582 a 1609.

Svatá Starosta[editovat | editovat zdroj]

Na červené odbočce od kostela svaté Barbory se dostane pěší turista k Mnichovské průrvě. Předtím je barokní socha vousaté svaté Starosty, kterou sem nechali postavit Kounicové v roce 1705. Tehdy jim zdejší krajina patřila.

Socha svaté Starosty

Mnichovská průrva[editovat | editovat zdroj]

Středověká stavba Mnichovské průrvy ve skalách pro vody Bobřího potoka napájející Novozámecký rybník.[4]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Nejbližší spojení vlakem (trať 087) či autobusy je v obci Zahrádky. Po hřebeni Mnichovské průrvy vede úzká frekventovaná silnice I/9 od České Lípy směrem na Doksy či Prahu, nejsou zde parkovací místa. Ze Zahrádek kolem kostela vede červená turistická cesta E10, z níž je vytyčena krátká odbočka kolem zmiňované sochy k Mnichovské průrvě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PANÁČEK, Jaroslav. Bezděz, vlastivědný sborník Českolipska. Česká Lípa: Vlastivědný spolek Českolipsko, 2008, s. 5. ISSN 1211-9172. 
  2. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 
  3. RŮŽIČKA, Jiří. Českolipsko do kapsy. [s.l.]: KMa, s.r.o, 2007. ISBN 978-80-7309-488-1. Kapitola Zahrádky, s. 190. 
  4. Českolipsko do kapsy, str. 98

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]