Mitropa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mitropa
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení24. listopadu 1916
Datum zániku2006
Adresa sídlaMnichov, Německo
Charakteristika firmy
Oblast činnostifoodservice, ubytování, stravování a pohostinství a železniční doprava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

MITROPA, celým názvem MITROPA Mitteleuropäische Schlafwagen- und Speisewagen-Aktien-Gesellschaft, od roku 1994 MITROPA AG, byla společnost provozující lůžkové a jídelní vozy a provozující nádražní restaurace a dálniční motoresty. Zkratka „MITROPA“ je odvozena od „MITteleuROPäische Schlaf- und Speisewagen-Aktiengesellschaft“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Plakát lůžkových vozů Mitropa (1928)

Společnost byla založena v roce 1916 během první světové války za účasti různých bank a železničních společností tehdejších Ústředních mocností. Záměrem bylo prolomit rozsáhlé monopolní postavení francouzské společnosti Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) v provozu lůžkových a jídelních vozů a také luxusních vlak . V důsledku Versailleské smlouvy získala CIWL zpět svá předválečná práva a až na výjimky se MITROPA musela omezit na provoz lůžkových a jídelních vozů v Německé říši. Ve 20. letech 20. století byly téměř všechny akcie společnosti převedeny na Deutsche Reichsbahn.

Po roce 1945 byla MITROPA rozdělena mezi Východ a Západ. V Německé spolkové republice založila Deutsche Bundesbahn (DB) jako nástupnickou společnost německou společnost pro spací a jídelní vozy Deutsche Schlafwagen- und Speisewagengesellschaft (DSG), v Německé demokratické republice se pokračovalo pod značkou MITROPA.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku MITROPA na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]