Miranda (Venezuela)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miranda
Miranda – znak
znak
Miranda – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoLos Teques
Souřadnice
Rozloha7 950 km²
Časové pásmo-4
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel3 222 374 (2016)
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "410") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.410 obyv./km²
Jazykšpanělština
Národnostní složeníVenezuelané
NáboženstvíŘímskokatolické
Správa regionu
StátVenezuelaVenezuela Venezuela
Nadřazený celekVenezuela
Druh celkuvenezuelský spolkový stát
Vznik1909
guvernérHéctor Rodríguez Castro
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2VE-M
Oficiální webwww.miranda.gob.ve
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miranda je jeden ze 23 států Venezuely. Hlavní město spolkového státu se jmenuje Los Teques.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Stát Miranda se nachází v severno-centrální části Venezuely. Je součástí takzvaného regionu hlavního města společně s okresem hlavního města a státem La Guaira. Nachází se v centrální pobřežní oblasti země.

Na severu sousedí s Federálním distriktem, na jihu se státy Guárico a Aragua, na východě s Karibským mořem a na západě se státem Aragua. Reliéf je převážně členitý, s vysokými svahy a úzkými údolími uvnitř hor. Východní sektor tvoří proláknina v pohoří Serranía del Litoral. Řeka Guaire, která protéká městem Caracas, rozděluje sektor na dva pásy, které se liší svým poklesem: Valles del Tuy a La Depresión de Barlovento.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Nejdůležitější řekou je Tuy. Dále lze počítat s následujícími řekami: Guaire, Caucagua, Cuira, Chuspita, Grande, Guarenas, Guapo, San Pedro, Taguacita, Taguaza, Tacariguay a el Valle.

Miranda má tři významná jezera: Tacarigua, Beech a La Reina.

Vzhledem k vysoké hustotě osídlení je velkým problémem zásobování vodou. K zásobování pitnou vodou slouží nádrže La Mariposa, Lagartijo, La Pereza, Ocumarito, Agua Fría, Taguaza, El Guapo a Quebrada Seca.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V době příchodu Španělů zde žili především Karibové. Usadily se zde mimo jiné kmeny Caracas, Teques, Cumanagotos, Mariches a Quiriquires.[1] Teques obývali oblast jihozápadně od řeky Guaire. Mariches žili v oblasti východně od údolí Caracas.

V koloniálním období byla tato oblast součástí provincie Caracas. Koncem 16. a začátkem 17. století se ve vysoko položených oblastech pěstovaly obiloviny včetně pšenice. Pšenice se vyvážela až do Cartageny de Indias a na ostrovy v Karibiku. Klimatické změny a konkurence z jiných oblastí, které byly vhodnější pro pěstování pšenice, vedly k tomu, že se nejdůležitějším zemědělským produktem stalo kakao. Od počátku 17. století začali osadníci nahrazovat indiánské dělníky černými otroky.

Miranda (municipios)

V roce 1900 byl z Caracasu a sousedních regionů vytvořen stát Miranda. Správním sídlem byla Santa Lucía. V roce 1901 bylo správním sídlem zřízeno Petare a v roce 1904 Ocumare del Tuy.

V roce 1909 byly provedeny poslední změny hranic, které určily současné hranice státu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Miranda (Bundesstaat) na německé Wikipedii.

  1. Fernando Arellano: Una introducción a la Venezuela prehispánica: culturas de las naciones. UCAB, 1987, S. 445

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]