Minerva Motors

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Minerva (automobil))
Société Anonyme Minerva Motors
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaSA
Datum založení1900
Osud1934 sloučena se společností Imperia
ZakladatelSylvian de Jong
SídloAntverpy, BelgieBelgie Belgie
Adresa sídlaAntverpy, Belgie
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový
Produktybicykly, motocykly, osobní automobily, nákladní automobily
MajitelRheinmetall
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Minerva Motors (francouzsky Société Anonyme Minerva Motors) byla belgická firma, která v letech 1902 a 1934 vyráběla automobily.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Firmu Minerva vyrábějící jízdní kola založil Belgičan Sylvain de Jong (1868–1928) v roce 1897 v Antverpách. V roce 1900 začal svá kola osazovat jednoválcovým motorem švýcarské firmy Zedel. Po zakoupení licence od majitelů firmy Zedel – švýcarských inženýrů Hermanna Lüthiho a Ernsta Zürchera, kteří vyvinuli motor o objemu 211 cm³, začala Minerva vyrábět vlastní motocykly. Ty rychle získaly svou spolehlivostí a také díky vítězstvím na závodní dráze Zurenborg dobrou pověst. Továrna rychle rostla a přesunula se do nových prostor.

Firma několik let vyráběla malý vůz s jednoválcovým motorem „Minervette“. V roce 1902 uvedla na trh model 6 CV se čtyřválcovým motorem. O rok později založil Jong v Berchemu u Antverp (dnes místní část města) firmu NV Minerva Motors. V roce 1904 začal vyrábět vozy s dvou, tří a čtyřválcovými motory a řetězovým převodem.

V roce 1907 získaly závodní vozy Minerva první čtyři místa v závodě Ardenami. Po úspěchu vozu s osmilitrovým motorem v závodě na okruhu Ardenami v roce 1908 se de Jong začal zabývat stavbou luxusních velkoobjemových automobilů a výrobu jízdních kol a motocyklů zastavil.

Charles Rolls, pozdější zakladatel společnosti Rolls-Royce, začal v Anglii prodávat vůz Minerva 14 CV s motorem o objemu 2,9 litru. Anglický trh byl v té době po Nizozemsku, Francii a Švýcarsku nejdůležitějším evropským trhem. Minervette s motorem 638 cm³ byl s cenou 105 liber nejlevnějším vozem v Británii.

V roce 1908 získala Minerva celosvětovou licenci na motor s šoupátkovým rozvodem amerického vynálezce a podnikatele Charlese Yale Knighta. Tyto motory měly velmi klidný a tichý chod. Kromě Minervy vyráběla motory této konstrukce firma Daimler a francouzská společnost Panhard & Levassor. Všechny od této doby vyráběné vozy Minerva užívaly systém Knight a původní motory s ventily z jejího výrobního programu zmizely, což se později stalo firmě osudným. Na rakouských alpských a švédských zimních závodech vozy Minerva s novými motory získaly četné úspěchy. Kromě motorů o objemu 6,5 litru vyráběla firma také pohonné jednotky s objemem 2,5 a 4,5 litru.

Mezi nejslavnější zákazníky prestižní značky patřili králové Belgie, Švédska a Norska a také Henry Ford nebo belgická impresionistická malířka Anna Boch.[2]

Luxusní vozy[editovat | editovat zdroj]

Minerva AK (1928)
  • Minerva NN
  • Minerva AG
  • Minerva AK
  • Minerva AL

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Minerva (automobile) na anglické Wikipedii a Minerva Motors na německé Wikipedii.

  1. 1933-1998., La Rive Box, Rob de,. Svět automobilů : veteráni, osobní & sportovní automobily. 1. vyd. vyd. Čestlice: Rebo 912 s. ISBN 9788025500194. OCLC 259736856 
  2. Anna Boch exploring and painting the coasts of France with her Minerva car [online]. Annaboch.com [cit. 2013-04-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-30. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]