Migdal ha-Mifras

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Migdal ha-Mifras
Účel stavby

úřady

Základní informace
Slohpostmoderní architektura
ArchitektAmar-Koriel Architects
Výstavba1999-2002
Technické parametry
Nejvyšší bod137m
Výška střechy95 m
Počet podlaží29
Poloha
AdresaHaifa, IzraelIzrael Izrael
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Migdal ha-Mifras (hebrejsky: מגדל המפרש, doslova Plachtová věž, nazýváno též Bejt ha-Mifras, בית המפרש, Plachtový dům, oficiálně קרית הממשלה המחוזית חיפה - בניין ב, Kirjat ha-Memšala ha-Mechozit Chejfa - Binjan Bet, anglicky: Sail Tower) je mrakodrap v centrální části Haify v Izraeli. Nachází se v městské části ha-Ir ha-Tachtit respektive v její podčásti Kirjat ha-Memšala Rabin, u ulic Sderot ha-Paljam a Derech ha-Acma'ut, nedaleko pobřeží Haifského zálivu u Haifského přístavu.[1][2]

Je pojmenována podle izraelského vojáka a politika Jicchaka Rabina. Výstavba začala v roce 1999 a budova byla dokončena 28. února 2002. Má 29 pater a výšku 137 metrů (405 stop). Byla krátce nejvyšším mrakodrapem v Haifě do roku 2003 (tento titul přebrala starší věži Migdal Eškol), kdy ji předstihla věž IEC Tower. Při započítání antény zůstává i nadále nejvyšší stavbou ve městě. Bez antén má výšku 113 metrů a hlavní střecha 95 metrů. Je začleněna do nově zřízeného vládního okrsku, který by navržen jako kombinace staré a moderní architektury. Pěší cesta vedoucí k Migdal ha-Mifras je pojata v tradičním orientálním stylu včetně mozaikových dlažeb s vyobrazením dějin Haify.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sail Tower na anglické Wikipedii.

  1. Geo-Statistical Division of Haifa [online]. haifa.muni.il [cit. 2011-06-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-11. (hebrejsky, anglicky) 
  2. פרופיל שכונות [online]. haifa.muni.il [cit. 2011-06-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-02-19. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]