Michal Herzogová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michal Herzogová
מיכל הרצוג‎
První dáma Izraele
Úřadující
Ve funkci od:
7. července 2021
PrezidentJicchak Herzog
PředchůdkyněNechama Rivlinová († 2019)

Rodné jménoMichal Afeková
מיכל אפק
Narození15. května 1961 (62 let)
Ejn Charod Ichud
IzraelIzrael Izrael
ChoťJicchak Herzog (od 1985)
RodičeShaul Afek
Děti3
Alma materTelavivská univerzita (do 1986)
Profeseadvokátka
Náboženstvíjudaismus
CommonsMichal Herzog
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michal Herzogová (hebrejsky מיכל הרצוג‎‎; * 15. května 1962 Ejn Charod Ichud) je izraelská právnička a jako manželka Isaaka Herzoga první dámou Izraele od roku 2021.

Raný život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v kibucu Ein Harod. Jejími rodiči byli Zvia (rozená Brinová), učitelka z Afuly, a Šaul Afek, člen Palmachu a plukovník izraelských obranných sil. Vyrůstala v Tel Avivu a ve čtvrti Neve Rom v Ramat Hašaronu. Jejím bratrancem z otcovy strany je generální vojenský prokurátor Šaron Afek. Během svého působení v IDF sloužila ve zpravodajském sboru, kde se seznámila se svým budoucím manželem Isaakem Herzogem a v srpnu 1985 se vzali.[1][2] Mají spolu tři syny, Noama, Matana a Roye, a žijí ve čtvrti Cahala v Tel Avivu.[3]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1986 absolvovala právnickou fakultu na univerzitě v Tel Avivu a v roce 1988 získala licenci Izraelské advokátní komory. Najata ji advokátní kancelář Uriho Slonima a zastupovala mimo jiné bankovního lupiče Ronnieho "Ofnobanka" Leibowitze, šéfa bezpečnostní složky Šin Bet Drora Jicchakiho před Šamgarovou komisí, která byla zřízena po atentátu na Jicchaka Rabina, a banku Le'umi v roce 1993 po krizi na burze izraelských bank.[1]

Působila ve správní radě organizace Ma'aleh, která se zasazuje o prosazování otázek odpovědnosti podniků a o rozvoj standardů odpovědného řízení v Izraeli. Působila jako ředitelka společnosti Polar Investments a externí ředitelka společnosti Friedenson Logistics Services.[4]

V roce 2021 byl její manžel zvolen prezidentem Izraele, čímž se stala první dámou.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Michal Herzog na anglické Wikipedii.

  1. a b c פוקס, נינה; אייכנר, איתמר. "האישה הזאת היא צוק איתן". הגברת הראשונה - מיכל הרצוג. Ynet. 2021-06-02. Dostupné online [cit. 2024-02-03]. (hebrejsky) 
  2. ⁨זה לא הזכיר אפילו את החתונות של אברהם שפירא. בטקס צנוע שהתקיים בגן הכית של משפחת הרצוג בהרצליה נשא יצחק הרצוג, בנו של נשיא המדינה, את מיכל אפק. בטקס הכלולות נכחו קרובי משפחה וידידים בלבד. מבין שרי הממשלה וחברי הכנסת הוזמן רק ח״ב אבא אבן שהוא ידיד אישי של הנשיא. גם החתן וגם הכלה הם סטודנטים למשפטים באוניברסיטת ת״א (צילום: יעקב סער, לשבת העיתונות הממשלתית)⁩ — ⁨⁨חדשות⁩ 15 אוגוסט 1985⁩ — הספרייה הלאומית של ישראל │ עיתונים. www.nli.org.il [online]. [cit. 2024-02-03]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. ויסמן, לילך. יצחק (בוז'י) ומיכל הרצוג בעל ואישה מצב משפחתי: נשואים פלוס שלושה מקום מגורים: שכונת צהלה, תל אביב. Globes. 2013-11-28. Dostupné online [cit. 2024-02-03]. 
  4. דובר, שירי. מיכל הרצוג פורשת מדירקטוריון פרידנזון, אליעזר שקדי משחק גולף. Globes. 2016-05-24. Dostupné online [cit. 2024-02-03]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]