Michael Shanks

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michael Shanks
Rodné jménoMichael Garrett Shanks
Narození15. prosince 1970 (53 let)
Vancouver, Britská Kolumbie
KanadaKanada Kanada
Alma materUniverzita Britské Kolumbie
Národní vysoká škola krásných umění
ChoťLexa Doig (od 2003)
DětiSam Shanks a Mia Shanks
Oficiální webwww.michaelshanks-online.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael Garrett Shanks (* 15. prosince 1970 Vancouver) je kanadský herec, který je především známý díky roli Daniela Jacksona v seriálu Hvězdná brána.

Michael se narodil ve Vancouveru. I se svým starším bratrem vyrostl v Kamloops v Britské Kolumbii. Zajímal se herectví už odmalička (hrál ve školních představeních). Byl velmi nadaný v hokeji. V roce 1990 nastoupil na University of British Columbia a studoval obchod. Po nějaké době ovšem přestoupil na herectví, kde v roce 1994 získal titul Bachelor of Fine Arts.

Poprvé se objevil v seriálu The commish v roli mladého delikventa. Dále účinkoval v seriálu Highlander a University Hospital. Roku 1997 získal roli dr. Daniela Jacksona, která jej proslavila po celém světě. Tenkrát mu bylo teprve 27 let. Roku 2001 se pokusil ze seriálu odejít (po pěti sériích), ale na nátlak fanoušků se roku 2002 vrátil. Michael se také pokusil tento seriál režírovat: epizoda čtvrté série - V dvojím ohrožení. V tomto seriálu také propůjčil svůj hlas Asgardovi Thorovi.

Byl ženatý s Vaitiare Bandera, která hrála Jacksonovu ženu Sha’re. Mají spolu dceru Tatianu. V roce 2003 si vzal herečku Lexu Doig. Narodila se jim dcera Mia Tabitha a syn Samuel David.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]