Přeskočit na obsah

Mezinárodní den kosmonautiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Známka na připomínku Dne kosmonautiky s Alexejem Leonovem, 1967

Mezinárodní den kosmonautiky (anglicky International Day of Human Space Flight), se slaví každý rok 12. dubna. Od roku 1962 se tento den slaví jako Den kosmonautiky v Rusku a některých dalších zemí bývalého Sovětského svazu. V roce 2011 byl 12. duben vyhlášen jako mezinárodní den, na oslavu začátku vesmírné éry pro lidstvo.[1]

První pilotovaný let do vesmíru uskutečnil 12. dubna 1961 sovětský kosmonaut Jurij Gagarin. Gagarin obkroužil Zemi za 1 hodinu a 48 minut na palubě kosmické lodi Vostok 1. Gagarinův let otevřel novou éru v historii průzkumu vesmíru a Gagarin se stal slavnou postavou na celém světě. Hlavní noviny po celém světě publikovaly jeho biografii a podrobnosti o jeho letu. Později byl jmenován Hrdinou Sovětského svazu.

V Moskvě v současné době začíná připomínková slavnost ve městě Koroljov, nedaleko Gagarinovy sochy. Účastníci pak pokračují na Rudé náměstí na návštěvu Gagarinova hrobu, a poté na ulici Kosmonautů v blízkosti Památníku pokořitelů kosmu. Slavnosti jsou uzavřeny návštěvou Novoděvičího hřbitova.

Od roku 2001 se 12. dubna ve Spojených státech slaví Noc Jurije Gagarina, ta se rychle rozšířila do celého světa.