Mezinárodní fontána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní fontána
Základní informace
ArchitektiKazuyuki Matsushita a Hideki Shimizu
Výstavba1961
Přestavba1995
Současný majitelměsto Seattle
Poloha
AdresaSeattle Center, Washington
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní fontána (anglicky International Fountain) je fontána s vodotrysky nacházející se v americkém městě Seattle. Byla navržena pro světovou výstavu 1962 japonskými architekty Kazuyuki Matsushitaem a Hideki Shimizuem.[1][2] Fontána byla odjakživa místem, kde se scházela místní komunita a poté, co byla v roce 1995 upravena tak, aby byla přístupnější a zajímavější, stala se ještě popullárnější.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní fontána vznikla na místě bývalého hřiště Mercer Playground ve čtvrti Queen Anne v Seattlu. Mercer Playground stálo na tomto místě již od roku 1910. Během plánování světové výstavy bylo Mercer Playground určeno jako ústřední místo, které měly být středobodem veletrhu. Fontána se nachází v centru dnešního areálu uměleckého a zábavního parku Seattle Center.[3]

Původní koncepce návrhu počítala s úzkou lagunou s gondolami, přes kterou by vedl most, ale v létě 1960 byla vypsána soutěž na návrh světelné, vodní a sochařské expozice. Do soutěže bylo přihlášeno 261 prací, 72 bylo mezinárodních a 189 pocházelo ze Spojených států.[4] V první fázi soutěže porota zúžila počet přihlášených prací na pět finalistů a každý z nich obdržel cenu ve výši 2 000 dolarů. Porota, kterou tvořili známí architekti a sochaři Nathaniel A. Owings, Bernard Rosenthal, Garrett Eckbo, Peter Oberlander, Paul Thiry a Fred McCoy, vybrala z pěti finalistů jednomyslně návrh Matsushita a Shimizu, fontánu, která měla odrážet úsilí lidstva prozkoumat nejvzdálenější části vesmíru. Jejich návrh z roku 1960 upustil od sochařské výzdoby ve prospěch vodních trysek a jimi vytvořených parabolických tvarů. V roce 1960 bylo Matsushitovi 29 a Shimizuovi 26 let a oba byli zaměstnáni jako spolupracovníci architektů u stavební společnosti Taisei v Tokiu.[4] Za svůj vítězný návrh získali Matsushita a Shimizu odměnu 20 000 dolarů.

Přestavba v roce 1995[editovat | editovat zdroj]

Původní vzhled fontány z let 1961–1995, kovové trysky vystupovaly z těla fontány, v současnosti jsou v rovině s povrchem.

Fontána byla v roce 1995 přestavěna společností WET Design v rámci projektu za 6,5 milionu dolarů,[3] jehož součástí byl i krajinářský design od Keničiho Nakana. Před rekonstrukcí měla centrální kopule vyčnívající trysky a byla obklopena bílými kameny, které měly vytvářet dojem měsíční krajiny a odrazovaly lidi od interakce s vodními prvky. Po rekonstrukci v roce 1995 byly kameny odstraněny a kopule upravena tak, že vodní trysky jsou téměř v rovině s povrchem kopule, což umožňuje návštěvníkům přiblížit se k fontáně a hrát si s ní.[2]

V roce 1962 měla nádrž v průměru 56 m, obklopovala kopuli vysokou 1,8 m o průměru 9,1 m pokrytou tmavě jantarovým sklem se 465 tryskami. Po přestavbě v roce 1995 je fontána umístěna v bazénku o průměru 67 m a kopule z nerezové oceli má výšku 3 m a průměr 8,2. Celkový objem fontány je 34 000 litrů.[2]

Fontána se ovládá dálkově ze severní strany Seattle Center a čerpací zařízení je umístěno 9 m pod úrovní fontány. Fontána recirkuluje vodu a filtruje ji přes písek. Během dne se spouští různá představení, kdy je fontánana až na dvanáct minut synchronizována s hudbou.[2] Design trysek fontány je patentován společností WET.

Údržba v roce 2021[editovat | editovat zdroj]

Od 6. dubna do 30. června 2021 byla fontána uzavřena kvůli údržbě, která zahrnovala:

  • nové utěsnění bazénku
  • výměnu reflektorů mezi mikrotryskami za barevná LED světla
  • obnovu mikrotrysek
  • výměnu ovládacího panelu a anemometru pro řízení výšky fontány v závislosti na rychlosti větru
  • přepnutí napájení ze střídavého na stejnosměrný proud

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku International Fountain na anglické Wikipedii.

  1. International Fountain, (sculpture) [online]. Smithsonian Institution. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d International Fountain [online]. Seattlecenter.com [cit. 2016-09-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-07. (anglicky) 
  3. a b Seattle World's Fair, International Fountain, Seattle, WA. pcad.lib.washington.edu [online]. [cit. 2024-04-17]. Dostupné online. 
  4. a b Report of Seattle Civic Center Fountain contest. cdm16118.contentdm.oclc.org [online]. [cit. 2024-04-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

{{#coordinates:}}: na stránce není možné mít více než jeden hlavní štítek