Mezeň (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezeň
Základní informace
Délka toku966 km
Plocha povodí78 000 km²
Průměrný průtok886 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
RuskoRusko Rusko (Komi, Archangelská oblast)
Úmoří, povodí
Severní ledový oceán, Bílé moře
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezeň (rusky Мезень) je řeka na severu evropské části Ruska, která protéká přes Komijskou republiku a Archangelskou oblast. Je 966 km dlouhá. Povodí má rozlohu 78 000 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v bažinách na západním svahu Timanského krjaže. Zatímco na horním toku jsou břehy vysoké a skalnaté, na středním toku je koryto řeky značně členité a vyskytuje se v něm mnoho říčních prahů, které brání vodní dopravě. Na dolním toku pod ústím Vašky se vyskytuje množství mělčin a peřejí. Ústí do Mezeňské zátoky Bílého moře. Od ústí do vzdálenosti 64 km proti proudu se projevuje vliv přílivu.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je smíšený s převahou sněhového. Průměrný roční průtok vody činí 886 m³/s a maximální 9530 m³/s. Nejvyššího vodního stavu dosahuje v květnu a v červnu. V létě a na podzim dochází k povodním způsobeným dešti. Zamrzá na konci října až v listopadu a rozmrzá na konci dubna až v květnu.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Řeka je splavná. Vodní doprava je možná celoročně v délce 201 km od ústí do moře k ústí přítoku Vašky a na jaře až do přístavu Makar-Ib v délce 681 km. Na řece leží město Mezeň. Při ústí do moře je rozvinutý rybolov.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]