Mestiačala

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mestiačala
Základní informace
Délka toku11 km
Plocha povodí152 km²
Pramen
Ústí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mestičala (gruzínsky მესტიაჭალა) je řeka v gruzínském regionu Svanetie.

Řeka vyvěrá z ledovce mezi vrcholky Marinaža a Dalrakora na jižní straně Kavkazu v nadmořské výšce okolo 2050 m n. m. Odtud teče směrem na jih. V místě jižního okraje ledovce je obklopená vrcholky o výšce 3500 m n. m. Její koryto je dravé a divoké a klesá rychle až k nadmořské výšce 1650 m n. m. Z pravé strany přibírá jeden přítok, kterým je potok Čalaati. Horská bystřina se ve svém širokém korytu rozlévá do různých stran. Teče směrem na jih, u města Mestia se vlévá do Mulchry. Široké údolí není až na jižní konec osídlené; vede ním jedna silnice s turistickou značenou cestou. V jižní části údolí se nachází Letiště Mestia. V samotné Mestii je řeka dvakrát přemostěna.

Řeka je dlouhá 11 km a její povodí má rozlohu 152 km2. V jarních a podzimních měsících ji často zasahují povodně. Průměrný průtok během roku činí 7,29 m3/s, denní průtok kromě srážek závisí také na teplotě a tání ledu v horách.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k blízkosti města Mestia je údolí turisticky atraktivní lokalitou, která nabízí výhledy na okolní monumentální vrcholky Kavkazu, je také začátkem řady pěších cest v okolí.

Řeka bývá občas sjížděna na kajacích, do jejího údolí jsou občas pořádány organizované turistické výpravy nebo zájezdy. U ústí potoka Čalaati se nachází restaurace/občerstvení.

Hospodářské využití[editovat | editovat zdroj]

V roce 2019 byly na řece budovány dvě malé vodní elektrárny.[1] Vznik i byť drobnějších vodohospodářských staveb v panenské přírodě Kavkazu vyvolal nespokojenost jak místních, tak i v celé Gruzii.[2] V roce 2018 demonstranti protestovali například i v metropoli Tbilisi.[3] Dvě vodní elektrárny budovaly společnosti Galt & Taggart ve spolupráci s RP Global, provozovatelem má být rakousko-gruzínská společnost Svaneti Hydro. Výkon obou elektráren bude činit 50 MW a náklady na výstavbu 65 milionů USD. Soustava elektráren má pomáhat s regulací průtoku horské bystřiny a zmírnit případné povodně.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. В 2019 году в Грузии войдут в эксплуатацию четыре ГЭС | Экономика | Информационный портал Грузии «GEORGIAinform» :: Новости Грузии. georgiainform.com [online]. [cit. 2020-11-26]. Dostupné online. 
  2. Жители высокогорного грузинского региона Рача протестуют против строительства каскада Они-ГЭС. Эхо Кавказа [online]. [cit. 2020-11-26]. Dostupné online. (rusky) 
  3. Новости-Грузия [online]. 2018-04-02 [cit. 2020-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-14. (rusky) 
  4. MTISAMBEBI.GE. სტიქიის დროს მოსახლეობა წალეკვას ჰესმა გადაარჩინა - მესტიის მერი. mtisambebi.ge [online]. [cit. 2020-11-26]. Dostupné online. (gruzínsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]