MessagePack

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

MessagePack je datový formát sloužící k serializaci jednoduchých datových struktur, například polí a asociativních polí. Snaží se o jednoduchost a kompaktnost.

Oficiální implementační podpora pro tento formát byla vytvořena mimo jiné pro jazyky C, C++, C#, D, Erlang, Go, Haskell, Javu, JavaScript, Luu, OCaml, Perl, PHP, Python, Ruby, Scalu, Smalltalk a Swift.

Je kompaktnější než JSON za cenu rozsahových limitů pro pole i integery. Naproti JSONu ovšem nabízí podporu pro binární data a umožňuje i řetězce nespadající pod kódování UTF-8. Oproti BSONu je prostorově úspornější, neboť zatímco BSON je navržený pro snadnou manipulaci v paměti, MessagePack je navržen pro efektivní přenos.

Samotný MessagePack není standardizován žádným RFC, ale je zmiňován v rámci RFC 7049[1] a RFC 8949, které zavádějí CBOR, jenž je MessagePackem inspirovaný.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku MessagePack na anglické Wikipedii.

  1. BORMANN, Carsten; HOFFMAN, Paul. Concise Binary Object Representation (CBOR). Request for Comments [online]. Říjen 2013. Čís. 7049. Dostupné online. ISSN 2070-1721. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]