Meskel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Meskel
Shromáždění věřících v Addis Abebě
Shromáždění věřících v Addis Abebě
SlavenýEtiopie
Druhkřesťanský
Datum27. září

Meskel (v etiopském písmu መስቀል) je náboženský svátek, který slaví Etiopská pravoslavná církev a Eritrejská pravoslavná církev. Svátek připadá podle etiopského kalendáře na sedmnáctého dne měsíce meskerem, což odpovídá 27. nebo 28. září v kalendáři gregoriánském. V té době zrovna končí v Etiopii období dešťů. Výraz meskel znamená v amharštině „kříž“ a svátek připomíná událost Povýšení svatého Kříže.[1] Podle legendy byla část dřeva, na němž byl ukřižován Ježíš Kristus, přinesena do Etiopie a uložena na hoře Amba Gešen.

V Etiopii je Meskel volným dnem a oslavy probíhají po celé zemi. Hlavní akce se koná v hlavním městě Addis Abeba, kde je po svátku pojmenováno náměstí Meskel. Konají se procesí ve slavnostních oděvech, kříže jsou věnčeny květinami, pronášejí se projevy a zpívají posvátné písně. Po setmění je zapálen velký oheň nazvaný demera, symbolizující vidění, které měla svatá Helena před nalezením Kristova kříže.[2] Meskel je také příležitostí k velkým rodinným setkáním a hostinám, při nichž se poráží dobytek.

V roce 2013 byl Meskel zařazen mezi mistrovská díla ústního a nehmotného dědictví lidstva.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ethiopians celebrate Meskel festival. World Council of Churches [online]. [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Meskel. Holidays Calendar [online]. [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. UNESCO - Commemoration feast of the finding of the True Holy Cross of Christ. ich.unesco.org [online]. [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]