Mehisti Kadınefendi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mehisti Kadınefendi
Manželka Islámského chalífy
Doba vlády16. dubna 19121964
Narození27. ledna 1892
Adapazarı
Úmrtí1964
Londýn
PohřbenaHřbitov v Brookwoodu
PředchůdceHayrünissa Kadınefendi
Sňatek16. dubna 19121964
ManželAbdulmecid II.
PotomciHatice Hayriye Ayşe Dürrüşehvar Sultan
DynastieOsmané
OtecHacımaf Bey Akalsba
MatkaSafiye Hanım
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mehisti Kadınefendi (27. ledna 1892, Adapazarı1964, Londýn) byla třetí manželka Abdulmecida II., posledního Islámského chalífy. Byla matkou Hatice Hayriye Ayşe Dürrüşehvar Sultan.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako dcera Hacımafa Bey Akalsba a jeho ženy Safiye Hanım. Její rodina přišla do Istanbulu z Abcházie a usadili se v Adapazarı. Do provozu paláce byla dána ve velmi mladém věku a to spolu se svými sestrami Mihr-i Dil Hanım a Mihr-i Vefa Hanım a mladším bratrem Fevzi Beyem, kterého si hluboce zamiloval Abdulmecid II. Byla vysoká a měla světle hnědé vlasy a modré oči.

Během své služby v paláci si jí chalífa Abdulmecid II. všiml a 16. dubna 1912 se s ní v Paláci Çamlica oženil. Dva roky po svatbě mu porodila jeho jedinou dceru Hatice Hayriye Ayşe Dürrüşehvar Sultan. Roku 1924 odešla s dalšími členy rodiny do exilu.

Po smrti jejího manžela, se její dcera Dürrüşehvar vdala za prince Azama Jaha, nejstaršího syna a posledního dědice Nizam Hajdarábádu Asafa Jaha VII. Sestřenice Dürrüşehvar Sultan princezna Niloufer Farhat Begum Sahiba se vdala za prince Moazzama Jaha druhého syna Asafa Jaha VII. Její dcera se usadila v Indii a ona sama v Londýně. Po smrti manžela Dürrüşehvar Sultan odešla za matkou do Londýna.

Když žila v Londýně, utrpěla mrtvici a roku 1964 zemřela. Byla pohřbena na Hřbitově v Brookwoodu. Roku 2006 její dcera zemřela a byla pohřbena k ní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mehisti Kadınefendi na anglické Wikipedii.