Mavka: Strážkyně lesa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mavka: Strážkyně lesa
Základní informace
Původní názevMavka: Strážkyně lesa
Země původuUkrajina
Jazykukrajinština
Délka99 min
Žánryanimovaný
dobrodružný
komedie
rodinný
PředlohaLesní píseň
NámětŠablona:Filmová adaptace
ScénářYaroslav Voitseshek
Režie
  • Oleh Malamuzh
  • Oleksandra Ruban
Obsazení a filmový štáb
DabingJulia Sanina
Artem Pyvovarov
Natalka Denysenko
Olena Kravets
Hudba
  • Dario Vero
  • Maksym Berezhnyak
  • DakhaBrakha [1]
Výroba a distribuce
Premiéra2 března 2023
Produkční společnostiAnimagrad
Film.UA Group
DistribuceFILM.UA Distribution
Kinomania Film Distribution(Україна)[2]
Rozpočet 187.2 million[3]
Tržby$ 17.8 million[4]
Mavka: Strážkyně lesa na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mavka: Strážkyně lesa (ukrajinsky Мавка. Лісова пісня) je ukrajinsko-anglický animovaný film z roku 2023 režírovaný Olegem Malamužem a Olexandrou Ruban. Je založen na motivech pohádkového dramatu z roku 1918 Lesní píseň od ukrajinské spisovatelky Lesji Ukrajinky, film čerpá inspiraci z ukrajinské a slovanské mytologie.[2][5] Film měl premiéru na Ukrajině 2. března 2023.[6]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Nadčasový příběh o lásce, hudbě a boji za zachování přírody: Víla Mavka a Srdce lesa

Hluboké lesy, zahalené tajemstvím a nevyzpytatelnými záhadami, jsou svědky příběhu, který zasáhl srdce přírody. Tato pověstná pohádka nás zavede do lesní říše plné podivuhodných tvorů a vzácných okamžiků, kdy lidský svět spojí své osudy s kouzelným lesem.

V srdci této pohádky stojí nově zvolená strážkyně lesa, víla Mavka. Její poslání není lehké – chránit srdce lesa před zlem a zároveň udržovat rovnováhu mezi světem lesa a lidským světem. Nespornou částí této poutavé ságy je také mladý Lucas, vesnický kluk, jehož srdce bije pro hudbu a hru na flétnu.

Lucasova hudba zahraje klíčovou roli v tomto příběhu. Její kouzlo osloví vílu Mavku a její srdce, dosud neznámé citů, začne pulzovat. Láska mezi člověkem a lesní vílou však od samého počátku čelí mnoha výzvám. Příběh se stává složitějším s příchodem Kyliny, bezcitné a lakotné postavy, která se snaží ovládnout srdce lesa.

Kylinin cíl není jen získání bohatství, které slibuje lidem, ale skrývá temný záměr – ovládnout Srdce lesa a získat věčnou mládí a krásu. Klíčem k úspěchu je však víla Mavka, v této chvíli oslabená láska k Lucasovi. Odpoví Mavka výzvě a zachrání les před Kylinou?

V tomto poutavém příběhu se setkávají magický svět lesa a svět lidí. Příběh lásky, hudby a boje za přírodu je zároveň výzvou pro všechny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mavka: Full Cast & Crew [online]. [cit. 2023-05-15]. Dostupné online. (English) 
  2. a b Світло подолає темряву! Основний трейлер анімації "Мавка. Лісова пісня" [online]. 2023-02-01 [cit. 2023-04-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-03-13. 
  3. Державна фінансова підтримка на виробництво національного фільму "Мавка. Лісова пісня" / Державна аудиторська служба України [online]. [cit. 2021-09-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 12 May 2021. 
  4. Mavka: The Forest Song [online]. [cit. 2023-11-27]. Dostupné online. 
  5. About the project [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Toma Mironenko. Леся Українка за 190 млн грн. Український мультфільм-довгобуд "Мавка" вийшов у прокат. Як його продали майже на всю Європу [online]. 2023-03-02 [cit. 2023-04-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-02-20. (ukrajinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]