Mauzoleum Bahauddina Nakšbándího

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mauzoleum Bahauddina Nakšbándího
Vstupní brána do areálu
Vstupní brána do areálu
Základní informace
Pojmenováno poBahauddin Nakšbándí
Poloha
AdresaQasri Orifon, Buchara, UzbekistánUzbekistán Uzbekistán
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mauzoleum Bahauddina Nakšbándího je zasvěceno islámskému světci Bahauddinu Nakšbándímu, který se narodil v březnu roku 1318 nedaleko Buchary (oblast dnešního Uzbekistánu) za Čagatajského chanátu a zemřel na témže místě roku 1389 za Timuridská říše.

Svůj život zasvětil studiu islámu a jeho učení, často bývá přezdíván „khoja Nakšbándí“ (khoja = učitel islámu). Roku 1380 založil súfíské náboženské bratrstvo (taríku) zvané Nakšbándí.[1][2] Na místě jeho smrti bylo kolem jeho hrobu následně vystavěno mauzoleum, které se stalo jedním z hlavních poutních míst nejen obyvatel Buchary, ale všech stoupenců Nakšbándíje. Bahauddin Nakšbándí je uznáván jako sedmý súfíský světec.

Pro svou vysokou významnost bylo Mauzoleum Bahauddina Nakšbándího přidáno v roce 2008 na předběžný seznam světového dědictví UNESCO,[3] dodnes se však do seznamu nedostalo.

Historie a popis místa[editovat | editovat zdroj]

Mapa Mauzolea Bahauddina Nakšbándího, Buchara, Uzbekistán

Pamětní komplex Bahauddina Nakšbándího se nachází přibližně 10 kilometrů severovýchodně od města Buchara ve vesnici Qasri Orifon, dnes zvané Bogoudin. Za dob SSSR bylo zakázáno tento hrob navštěvovat.[4]

Architektonický komplex se skládá z několika nesouběžných staveb (viz. mapa). Nejstarší je náhrobek Bahauddina Nakšbándího (dahma), který je obložený mramorovými bloky(1). Kolem hrobu se nachází dvě mešity: Khakim Kushbegi (4) a mešita Muzaffarkhan (3). Obě mešity jsou součástí ayvanu s velkým množstvím překrásných malovaných a pozlacených plafondů (zdobených stropů), který se táhne kolem dokola hrobu, kolem kterého utváří obdélníkové nádvoří. V severozápadní části nádvoří se nachází Abdul-Lazizkhan khonaqo se hřbitovem bucharských emírů(2). Na sever od hlavního nádvoří je malý cihlový minaret s osmi-obloukovou lucernou(6) a malá madrasa (7).[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOUCEK, Svat. A history of Inner Asia. 9. print. vyd. Cambridge: Cambridge Univ. Press, 2000. 369 s. Dostupné online. ISBN 978-0-521-65704-4. 
  2. PAVLINCOVÁ, Halina; HORYNA, Břetislav. Judaismus, křesťanství, islám. 2. vyd. [s.l.]: Nakladatelství Olomouc, 2003. 661 s. ISBN 8071821659. 
  3. a b CENTRE, UNESCO World Heritage. Bahoutdin Architectural Complex. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2023-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. «Абдухолиқ Ғиждувоний ва Баҳоуддин Нақшбанд мақбараларини зиёрат қилишни тўхтатиш учун маҳаллий органлар орқали барча чоралар кўрилсин» [online]. [cit. 2023-11-30]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]