Maurits Verveer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maurits Verveer
Rodné jménoMoses Leonardus Verveer
Narození7. května 1817
Haag
Úmrtí23. března 1903 (ve věku 85 let)
Haag
Povolánímalíř a fotograf
PříbuzníSolomon Leonard Verveer a Elchanon Verveer (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moses Leonardus (Maurits) Verveer (Haag, 7. května 181723. března 1903) byl holandský malíř a fotograf.[1]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Verveer byl synem obchodníka Leonarda Mosese Verveera a Caroliny Elkan. Vyučil se jako malíř. Jeho bratři Salomon a Elchanon také působili jako malíři. Verveer často zpodobňoval mariňáky a scheveningenské plážové scény.

V roce 1857 otevřel Etablissement van photograpische portretten. Předpokládá se, že přešel na fotografii, protože jeho finanční příjem malíře byl pro něho zklamáním. Ve skutečnosti pak jako fotograf vydělával víc než jeho malířští bratři.[2] Věnoval se fotografování slavných lidí. V roce 1861 vydal „Album našich současníků v oblasti umění a věd“, ve kterém shromáždil šedesát portrétů profesorů a umělců. Fotografoval také členy královské rodiny a vděčně za svou práci dostal v roce 1863 od královny Sophie ocenění. Následující rok mu bylo dovoleno užívat tiul „fotograf Z. M. Nizozemského krále“ a o rok později „fotograf Z. M. krále Nizozemska a H. M. královny“.[3] Pořídil první oficiální fotografii princezny Wilhelminy, téměř dva měsíce po jejím narození.

Verveer byl členem Pulchri Studia, jehož prezidentem byl jeho bratr Salomon. Když mu bylo téměř 75 let, uzavřel svůj fotoateliér a znovu se účastnil různých výstav jako malíř. Zemřel v roce 1903 ve věku 85 let.

Díla (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maurits Verveer na nizozemské Wikipedii.

  1. Nederlandse fotografen vanaf 1839: Verveer, Maurits
  2. Rooseboom, H.T. (2006) De schaduw van de fotograaf: Positie en status van een nieuw beroep: fotografie in Nederland, 1839–1889. Utrecht. (proefschrift)
  3. Mensonides, H.M. (1977) „Een nieuwe kunst in Den Haag. Encyclopedisch overzicht van de eerste Haagse fotografen“, Die Haghe. Jaarboek 1977, s. 47–104

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]