Mastaba AS 54

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mastaba AS 54
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
StátEgyptEgypt Egypt
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mastaba AS 54 je starověká egyptská hrobka (mastaba) z období 3. dynastie. Nachází se v jižním Abúsíru. Byla objevena a odkryta v letech 2009 až 2010. Není jisté, kdo byl v mastabě pohřben.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mastaba byla po svém dokončení velká přibližně 100 × 200 metrů. Celá stavba byla vystavěna ze sušených cihel. Ve východní fasádě mastaby poblíž severovýchodního rohu se nacházela nika s dvěma ústupky. Původně křížová kaple stojící v jihovýchodní polovině nadzemní části mastaby byla později změněna na kultovní kapli obdélníkového půdorysu s nepravými dveřmi v západní stěně. Podél východní fasády stála silná ohradní zeď ze sušených cihel, která byla zdobená nikami. Pohřební komora se nacházela v severní části a vcházelo se do ní chodbou, jež začínala u dna 13 metrů hluboké šachty. Komora byla vytesaná do nekvalitního vápencového podloží a vchod do ní byl zakryt vápencovým blokem. V západní stěně komory byl výklenek, ve kterém byl uložen pohřeb. V substruktuře mastaby bylo nalezeno mnoho kamenných nádob včetně magnezitové mísy s nápisem: král Horního a Dolního egypta, Hunej. Na základě tohoto nálezu existují domněnky, že zde byl faraon Hunej pohřben, žádné přímé důkazy pro tuto teorii však neexistují a jméno majitele hrobu proto dosud zůstává neznámé. V jižní straně hrobky byla nalezena dřevěná loď. Toto plavidlo měří 18 metrů na délku a 2 metrů na šířku. Loď byla zavátá pískem a její stáří se odhaduje na 4500 let. Její konstrukce je z prken, které jsou pospojovány čepy.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BÁRTA, Miroslav. An Abusir Mastaba from the Reign of Huni. In: Times, Signs and Pyramids: Studies in Honour of Miroslav Verner on the Occasion of his Seventieth Birthday. Praha: Karlova univerzita Dostupné online. ISBN 978-80-7308-257-4. (anglicky)
  2. VERNER, Miroslav. Abúsír : v srdci pyramidových polí. Praha: Academia, 2017. 284 s. ISBN 978-80-200-2700-9. Kapitola Bezejmenná mastaba a pohřeb lodi, s. 192–193.