Masarykova základní škola Plzeň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Masarykova základní škola
Masarykova škola
Masarykova škola
Základní informace
SlohNárodní dekorativismus s prvky kubismu
ArchitektHanuš Zápal
Výstavba1921–1923
StavitelMüller & Kapsa
Poloha
AdresaJiráskovo náměstí 878/10, Plzeň, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky100266 (PkMISSezObrWD)
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Masarykova základní škola byla postavena na Jiráskově náměstí v Plzni podle projektu plzeňského architekta Hanuše Zápala.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První návrh stavby vznikl již v roce 1915, ale kvůli vypuknutí války se nerealizoval a nakonec byl použit pozdější a úspornější projekt z roku 1919. Jelikož se jednalo o první novostavbu školní budovy v Plzni po vzniku Československa, požádalo vedení města prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, zda by škola mohla nést jeho jméno, a následně byl za jeho účasti dne 2. října 1921 slavnostně položen základní kámen. Výstavba probíhala od roku 1921 do roku 1923 a 1. února 1923 započala v nově postavené budově výuka.[1]

Od 12. května 2003 je budova nemovitou kulturní památkou.[2]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Školní budova byla postavena ve stylu národního dekorativismu s výraznými kubistickými prvky. Jedná se o nejvýznamnější příklad Zápalovy tvorby ovlivněné kubismem. Na stavbě se podílela plzeňská stavební firma Müller & Kapsa.

Třípodlažní budova na půdorysu písmene U je charakterizována vyšším středovým rizalitem se štítem a pilastry, v této části se nacházejí místnosti vedení školy a tělocvična. Místnosti vedení školy byly vybaveny atypickým nábytkem v barvách odpovídajících fasádě. Pozoruhodným prvkem interiéru je schodiště v kubistickém stylu, jehož pilíře jsou zdobeny krychlemi postavenými na špičku. Ve vstupní hale se nachází busta Tomáše Garrigua Masaryka.[3] Průčelí má dvoubarevnou omítku a stojí na soklu z přírodního kamene. V pravém nároží je při vnějším schodišti zasazen základní kámen. Ke středové části budovy přiléhají dvě téměř identická křídla s vlastními vchody, určenými pro chlapeckou a dívčí základní školu. Jejich vstupní portály zdobí osmiúhelníkové sloupy a trojúhelníkový štít, v tympanonech jsou umístěny nápisy Hoši a Dívky, doplněné dětskými sousošími z umělého kamene, která na základě vítězství v sochařské soutěži vytvořil akademický sochař Otokar Walter ml. Nad vchodem do dívčí části školy jsou dvě skupinky hrajících si dívek, nad vchodem chlapeckým dvě skupinky sportujících chlapců. Sousoší byla osazena v roce 1924.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOMANICKÝ, Petr. Hanuš Zápal: 1885-1964: architekt Plzeňska. 1. vyd. Plzeň: Starý most, 2015. 270 s. ISBN 978-80-87338-49-0. S. 96–99. 
  2. Masarykova škola. Památkový katalog [online]. Národní památkový ústav [cit. 2023-02-18]. Dostupné online. 
  3. ZÍVALOVÁ, Kristýna. Hanuš Zápal a jeho školní budovy. Plzeň, 2013. 73 s. Diplomová práce. Západočeská univezita v Plzni. Vedoucí práce Eva Mušková. s. 32–42. Dostupné online.
  4. ŠVUGEROVÁ, Kateřina. Významná umělecká osobnost plzeňského regionu: architekt Hanuš Zápal. Plzeň, 2012 [cit. 2023-02-11]. 27-28 s. Diplomová práce. Západočeská univerzita v Plzni. Vedoucí práce Jan Souček. s. 26–27.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]