Masai Mara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní rezervace Masai Mara
IUCN kategorie II (Národní park)
Mladí gepardi v Masai Mara
Mladí gepardi v Masai Mara
Základní informace
Vyhlášení1974
Rozloha1510 km2
Poloha
StátKeňaKeňa Keňa
UmístěníNyeri
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní rezervace Masai Mara
Národní rezervace Masai Mara
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní rezervace Masai Mara (psáno též Maasai Mara) je rozsáhlé chráněné území na jihozápadě Keni, která na jihu přechází v národní park Serengeti v Tanzanii. Název rezervace je po Masajích, původních obyvatelích této oblasti, a místní řece Mara.

Rezervace je slavná díky každoročnímu stěhování kopytníků (především pakoňů a zeber, v menší míře také gazel a impal) mezi parky Masai Mara a Serengeti, které probíhá přibližně od srpna do října. Přesné načasování přechodu velkých stád přes řeku Mara do Keni a později nazpět do Tanzanie záleží na srážkách a aktuální kvalitě pastvin. Stáda kopytníků jsou na jejich celoročním putování pochopitelně doprovázena i řadou predátorů (především lvi, ale také levharti a hyeny). Toto stěhování je tak rozsáhlé, že je nazýváno Velké stěhování, nebo také Velká migrace.

Scenérii Masai Mara dominují savanové louky, ale tyto rozlehlé pláně jsou občas narušeny akátovými a lužními lesy a skalnatými kopci. Masajské slovo „Mara“, což znamená skvrnité, odkazuje právě na tyto „tečky“ v krajině.[1]

Výskyt zvířat v rezervaci Masai Mara[editovat | editovat zdroj]

Masai Mara je po několik měsíců v roce domovem obrovských stád pakoňů a zeber, které do ní dorazily za nejlepšími pastvinami v rámci tzv. Velké migrace probíhající v uceleném ekosystému Serengeti - Masai Mara. Nejen v tomto období je také jednou z nejlepších afrických rezervací pro pozorování lvů, levhartů a gepardů. Vyskytují se v ní i další menší predátoři, například lišky, šakali a hyeny.

Z dalších zástupců tzv. Velké pětky můžete v Masai Mara narazit na stáda slonů a buvolů. Nosorožec je vzácnější, toho lze obvykle pozorovat pouze na některých místech v tzv. Mara trojúhelníku.

Samozřejmostí jsou antilopy, gazely a další druhy menších býložravců.

Národní rezervace Masai Mara umožňuje i pozorování několika set druhů místních ptáků. Mezi nimi je víc než padesát druhů dravců a supů. Stěhovaví ptáci z Evropy a severní Afriky se vyskytují v rezervaci přibližně od listopadu do dubna.

Mara Predator Project[editovat | editovat zdroj]

V Masai Mara probíhá zvláštní výzkumný projekt, který sleduje chování lvů. Monitoruje se jednotlivé chování predátorů vůči sobě. Každý lev má dokonce své jméno.[2]

Počasí[editovat | editovat zdroj]

Díky nadmořské výšce národní rezervace Masai Mara je její klima mírnější, než by odpovídalo její poloze v blízkosti rovníku. Denní teploty se pohybují kolem 25 °C, ve vyšší nadmořských výškách jsou nižší.

V rezervaci se pravidelně střídá období sucha a období dešťů. V období sucha od června do září jsou většinou slunečné dny s příjemnými denními teplotami 20–25 °C. Teplota v noci klesá pod 15 °C. Dešťů je málo, obvykle pouze krátké odpolední přeháňky.

V období dešťů je více zataženo a odpolední srážky jsou běžné. V listopadu až únoru jsou to spíše kratší přeháňky, v dubnu a květnu to mohou být i delší a intenzivnější deště. Teploty se příliš neliší od teplot v období sucha.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Národní park Masai Mara [online]. [cit. 2021-03-23]. Dostupné online. 
  2. http://hihenry.org/80/maasai-mara/ Archivováno 16. 9. 2015 na Wayback Machine. - Maasai Mara

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]