Mark Deffenbaugh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mark Deffenbaugh
Základní informace
Jinak zvanýMark R. Deffenbaugh
Professor Mad Dog
Mad Dog
Narození20. století
Povoláníhudebník
Nástrojekytara, zpěv, mandolína, banjo, harmonika, pikola, flétna
Příbuzná témataJohn Cale, The Kropotkins
Webhttp://www.professormaddog.com/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mark Deffenbaugh je americký zpěvák, kytarista a multiinstrumentalista.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Pochází z Illinois a v začátcích své kariéry hrál různé styly, včetně blues, jazzu a R&B. Později se začal věnovat africké hudbě a spolupracoval například s nigerijským kapelníkem Oscarem Sulleyem. Během své kariéry spolupracoval s mnoha dalšími hudebníky, mezi něž patří například baskytarista Sebastian Steinberg, bubeník Billy Martin, kytarista Sonny Sharrock, ale také francouzský zpěvák Jean-Louis Murat. Rovněž působil ve skupině The Kropotkins. Dále spolupracoval s kapelou The Moonlighters hrající havajskou hudbu.

Spolupráce s Johnem Calem[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 zahájil téměř desetiletou spolupráci s velšským hudebníkem a skladatelem Johnem Calem, která přinesla řadu společných nahrávek a koncertů. Hrál na jeho albech Walking on Locusts (1996) a Black Acetate (2005), stejně jako na soundtrackových albech Somewhere in the City (1998), Le Vent de la nuit (1999) a Saint-Cyr (2000). Z jejich koncertní spolupráce vzešla část alba Circus Live (nahrávky pochází z roku 2004, deska vyšla roku 2007). Rovněž hrál na albu In Paradisu (1996) korsické skupiny Les Nouvelles Polyphonies Corses, jehož byl Cale producentem. Rovněž hrál v Caleově hudbě složené pro filmy Střelila jsem Andyho Warhola (1996), Vysněná Amerika (1997) a Paříž (2003). Dále s ním spolupracoval na písni „Ever“ (Cale ji produkoval a hrál v ní na baskytaru) z alba 1 Douar (1998) harfenisty Alana Stivella. Dalším společným projektem byla zhudebněná báseň „La Aurora“ (s textem přeloženým do angličtiny; pod názvem „Daybreak“) vydaná na albu De Granada a La Luna, což byla pocta španělskému básníkovi Federicu Garcíovi Lorcovi.[1]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. John Cale (Gales – 1942) [online]. atico7.com [cit. 2016-04-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-07. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]