Mariánský sloup (Louny)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariánský sloup v Lounech
Mariánský sloup - celkový pohled
Mariánský sloup - celkový pohled
Základní údaje
AutorJan Jiří Bendl
Rok vzniku1673
Umělecký směrbaroko
Kód památky43633/5-999 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
UmístěníLouny, Mírové náměstí
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariánský sloup se sochou Immaculaty na Mírovém náměstí v Lounech je jedním z nejstarších mariánských sloupů v Čechách a snad i nejstarším mariánským sloupem v severních Čechách. Sochu vytvořil český raně barokní sochař Jan Jiří Bendl v roce 1673 a je obdobou jeho dříve vytvořeného mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze z roku 1650. Sloup je památkově chráněn od roku 1964.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik sloupu v roce 1673 dokládá nápis na obvodu jeho podstavce. Sloup byl pravděpodobně původně postaven na jiném místě, na předměstí za Pražskou branou, a později přemístěn (v roce 1714, kdy Louny postihla morová epidemie, už stál na nynějším místě na hlavním lounském náměstí). V roce 1829 nechal hrnčíř Mikuláš Rudl sochu pozlatit.

V roce 1930 byla prováděna oprava vydláždění náměstí a přitom byly upraveny i schody kolem sloupu (místo původních pěti je stupňů sedm). Tehdy se uvažovalo i o odstranění sloupu z náměstí – měl být přemístěn do parčíku u kostela Matky Boží.[2]

V roce 2015 se uskutečnilo celkové zrestaurování památky.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sloup je umístěn ve východní třetině náměstí na sedmi přístupových stupních. Na jejich horní ploše je hranolový podstavec s reliéfem erbu na severní straně, ukončený deskou s profilovanou obvodovou římsou, na které je dřík sloupu se čtyřhrannou hlavicí. Ta je bohatě plasticky propracovaná, s maskarony uprostřed každé strany.

Na vrcholu sloupu je socha Immaculaty v klasické ikonografické formě, s rozpuštěnými vlasy a sepjatýma rukama. Obrací se čelem k jihu a je zachycena ve šroubovitém pohybu, kdy pravá noha šlape na hlavu draka a levá stojí na zadní části drakova těla.

Celé dílo je z okrově zabarveného pískovce.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b sloup se sochou Panny Marie - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2019-08-27]. Dostupné online. 
  2. HAVRLANT, Jaroslav. Mariánský sloup c periodikum = Zpravodaj lounské farnosti. www.farnostlouny.com [online]. Farní rada Římskokatolické církve v Lounech, květen 2013 [cit. 2019-08-27]. Roč. 6. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]