MV Elwha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MV Elwha
Trajekt MV Elwha v terminálu v Sidney.
Trajekt MV Elwha v terminálu v Sidney.
Základní údaje
Typtrajekt
TřídaSuper
MajitelMinisterstvo dopravy státu Washington (WSDOT)
Domovský přístavSeattle
Spuštěna na vodu1967
Uvedena do služby1967
Panenská plavba1967
Osudve službě
Sesterské loděMV Hyak
MV Kaleetan
MV Yakima
Technická data
Výtlak5,7 m
Délka116,5 m
Šířka22,3 m
Ponor4,6 m
Pohon4 diesel-elektrické motory
10 200 hp
Palivodiesel
Rychlost37 km/h
Kapacita2 500 cestujících a 144 vozidel

MV Elwha je trajekt třídy Super, který provozují Washington State Ferries, momentálně na lince mezi Anacortes a souostrovím svatého Jana. Je jedna ze dvou trajektů flotily, které mají licenci pro mezinárodní plavby, jelikož splňuje určitá kritéria Mezinárodní úmluvy o bezpečnosti života na moři (SOLAS). Tím druhým trajektem je MV Chelan, který je nyní jediným trajektem na trase mezi Anacortes a kanadským Sidney. Elwha se na trasu vrátila na podzim roku 2011.

Nehody[editovat | editovat zdroj]

Loď je známá svou náklonností k různým nehodám, už několikrát se stalo, že narazila do doku, vyplula až na zem, nebo byla zatažena na neplánované alternativní cesty, což všechno vyústilo v propuštění dvou z jejích kapitánů.

  • Po vyšetřování se zjistilo, že kapitán Charles Petersen porušil několik pravidel chování trajektového systému, když v červenci 1996 zavedl trajekt MV Elwha více než dvacet kilometrů daleko od plánované cesty a přistál s ní na půdě jednoho z ostrovů souostroví svatého Jana. Přestože plánovaná cesta mezi Anacortes a Sidney vede podél severního pobřeží ostrova svatého Jana, kapitán ji vedl podél jeho jižního břehu, kde poškodil spodek lodi v místě, kde se nachází mělčina. Petersen byl nejprve obviněn pouze z přivedení nebezpečí pro loď, pasažéry i posádku neoprávněnou objížďkou, ale jeho močový test byl také pozitivní na marihuanu. Poté byl ihned propuštěn od Washington State Ferries a přišel o licence pobřežní stráže a obchodního námořnictva.
  • 2. října 1983 udělal kapitán Billy Fittro neoprávněnou odbočku do Brusného záliva na pobřeží Velrybího ostrova, aby poskytl jedné z jeho cestujících výhled na její dům z kormidelníkovy kabiny. Přitom ale loď narazila do útesu, najela na zem a byla poškozena se škodami až 250 tisíc amerických dolarů. Kapitán Fittro později rezignoval ze svého postu a jeho dozorce, kapitán Nick Tracy, byl propuštěn pro pokus o popření nehody. V roce 1989 byl útes, do kterého loď nabourala, pojmenován Elwha Rock.
  • V lednu 1994 způsobil výpadek proudu v lodi náraz do terminálu v Anacortes, čímž byla způsobena škoda asi 500 tisíc dolarů.
  • 8. září 1999 způsobila porucha softwaru náraz lodě do terminálu na Velrybím ostrově, čímž bylo na lodi uvězněno 158 cestujících. Dlouhou dobu byl provoz terminálu přerušen a zatímco loď utrpěla škody v hodnotě 40 tisíc dolarů a terminál až 2,5 milionu dolarů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku MV Elwha na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]