Měrunice (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Měrunice
Bývalá tvrz - stav v roce 2016
Bývalá tvrz - stav v roce 2016
Účel stavby

Hospodářská budova

Základní informace
Přestavbapočátek 18. století
Poloha
Adresajihozápadní okraj vesnice, Měrunice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Měrunice
Měrunice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Měrunice jsou částečně dochovaná tvrz ve stejnojmenné obciokrese Teplice. Její zbytky se zachovaly ve zdech budovy na jihozápadní straně hospodářského dvora, který stojí nad rybníkem na okraji vesnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Měrunická tvrz se poprvé připomíná v roce 1548, kdy jednu ze tří částí vesnice koupil Kryštof z Lobkovic. Později se vesnice stala součástí libčeveského panství a roku 1664 se uvádí, že byla používaná jako sýpka. Na přelomu sedmnáctéhoosmnáctého století byla budova tvrze upravena na sklad a chladírnu mléka a v jejím okolí vznikly budovy dochovaného hospodářského dvora.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Zdivo tvrze se dochovalo v budově na jihozápadní straně dvora. Tvrz byla postavena z lomového kamene a měla nároží zpevněná tesanými kvádry. Ve sklepení a v přízemí se dochovaly lunetové klenby, ale půdorys místností změnily vestavby barokních příček. V jedné ze tří sklepních místností je kamenná nádrž na chlazení mléka. Ostění oken jsou také barokní. Úpravy ve třicátých letech dvacátého století změnily půdorys prvního patra.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ANDĚL, Rudolf, a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku: Severní Čechy. Svazek III. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1984. 664 s. Kapitola Měrunice – tvrz, s. 308. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Litoměřicko a Žatecko. Svazek XIV. Praha: Jiří Čížek – ViGo agency, 2000. 446 s. Kapitola Tvrze v okolí Vršovic, s. 436.