Městská věž (Innsbruck)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městská věž
Poloha
AdresaInnsbruck, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městská věž, zvaná také Radniční věž, stojí uprostřed historického jádra Innsbrucku, na adrese Herzog-Friedrich-Straße 21.

Je to gotická stavba uzavřená v řadě domů. Prostřednictvím Staré radnice se lze dostat k 31 metrů vysoké výhledové plošině, celková výška věže je 51 metrů. Masivní čtvercová základna sestává ze šesti podlaží a je rozdělena do tří zón, které jsou jasně ohraničeny římsami. Nad ní je plošina se železným zábradlím, které lze dosáhnout vystoupáním 148 schodů.[1] Nad plošinou se zvedá užší osmiboká konstrukce se čtyřmi polokruhovými okny a velká cibulová věž s lucernou. Celá věž, stejně jako římsy a konzoly, jsou postaveny z höttingského slepence, osmiúhelníková část je omítnutá.

Věž byla postavena v letech 1442 až 1450 na Staré radnici a je vedle Zlaté stříšky a Anenského sloupu dominantou Innsbrucku.[2] Denní i noční hlídka zde vykonávala svou službu. První zdokumentovaný strážný byl zaměstnán v roce 1529 příkazem městské rady. Jeho úkolem bylo hlásat hodiny a varovat městskou populaci v případě ohně nebo jiných nebezpečí. Poslední strážná sloužila až do roku 1967.

Ve středověku spodní část věže sloužila jako městské vězení.[3] Původně gotický vrchol věže byl v roce 1560 přestavěn mistrem stavitelem města Casparem Schäblem v renesanční cibuli. V roce 1586 byly na věž přidány čtyři chrliči z kované oceli ve tvaru delfínů. První věžové hodiny v roce 1603 sestavil Erasmus Melchior.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stadtturm (Innsbruck) na německé Wikipedii.

  1. Gunnar Strunz, Tirol: Natur und Kultur zwischen Kufstein, Ischgl und Brenner, Trescher Verlag, 2016, s. 186
  2. Iris Kathan, Christiane Oberthanner, Innsbruck: ein literarischer Stadtführer, Haymon-Verlag, 2009, ISBN 9783852185811
  3. Hans Grissemann, Innsbruck in alter Zeit: ein Heimatbuch, Tyrolia-Verlag, 1961, s. 107

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]