Lykavittos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lykavittos

Vrchol300 m a 263 m
Prominence103 m
Poloha
StátŘecko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lykavittos (řecky Λυκαβηττός) je návrší nacházející se severovýchodně od centra Athén. Je tvořeno vápencem z období křídy a s nadmořskou výškou 277 m je nejvyšším bodem města. Místo zůstalo neobydlené, protože zde chybí pramen pitné vody, koncem devatenáctého století byly na svazích vysazeny borovice.

Na vrchol vede z čtvrti Kolonaki lanovka, otevřená v roce 1965. Kopec je vyhledáván díky výhledu na celé město, za dobrého počasí je vidět i ostrov Salamis. V 30. letech 19. století byla na vrcholku postavena kaple zasvěcená svatému Jiří.[1] Nachází se zde také amfiteátr pro čtyři tisíce diváků využívaný ke koncertům pod širým nebem, který projektoval Takis Zenetos.

Název kopce je odvozován od výrazu lykos (vlk).[2] Podle legendy vznikl Lykavittos tak, že bohyně Pallas Athéna nesla skálu z pohoří Penteli na Akropol a upustila ji v tomto místě poté, co se lekla vrány. Za trest pak všechny vrány zčernaly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Athény - Lykavittos | Řecko na Světadílech. recko.svetadily.cz [online]. [cit. 2021-06-02]. Dostupné online. 
  2. Lykavittos: nejvyšší hora vznikla díky zbrklosti bohyně. skryté perly s Radynacestu.cz [online]. [cit. 2021-06-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]