Lunar Receiving Laboratory

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lunar Receving Laboratory krátce po vybudování (1967)
První vzorky hornin z Měsíce, které dorazily do LRL v roce 1969

Lunar Receiving Laboratory (LRL) bylo zařízení NASA (budova 37 v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu) vybudované za účelem karantény kosmonautů během programu Apolla.[1] Dalším úkolem tohoto zařízení bylo uchovávání měsíčních hornin a zmírnění rizika jejich kontaminace látkami pocházejícími ze Země.

V karanténě zde byla, po svém návratu a zotavení na moři, posádka Apolla 11, Apolla 12 a Apolla 14. Vzorky hornin a minerálů, které tyto mise dopravily na Zem, byly přepraveny letecky přímo do LRL a zde byly zpočátku analyzovány ve vakuové komoře. Před začátkem mise Apolla 15 došlo ke zmírnění karanténních opatření a od té doby LRL sloužilo pouze ke studiu měsíčních hornin, jejich distribuci jiným laboratořím a jako jejich bezpečný sklad.

Celkem bylo na Zemi během programu Apollo dopraveno 381,7 kilogramů[2] měsíčních hornin, z nichž většina zde byla uložena. V roce 1976 byla část vzorků přesunuta na leteckou základnu Brooks Air Force Base v San Antoniu v Texasu, kde byl založen druhý sklad měsíčních hornin.[3] V roce 1979 byla vybudována laboratoř pro trvalé uložení měsíčních vzorků Sample Laboratory Facility, kde probíhá i jejich zkoumání.

V současné době patří budova LRL oddělení Life Sciences, které ji využívá pro své laboratoře zkoumající vliv pobytu člověka ve vesmíru na jeho zdraví.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lunar Receiving Laboratory Project History NASA/CR–2004–208938, 2004
  2. GABZYL, Pavel. Měsíční kameny v Čechách – díl I. (prolog) [online]. 9. 11. 2004 [cit. 2010-02-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-03-24. 
  3. 25 YEARS OF CURATING MOON ROCKS

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]