Liang Po-tchaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Liang Po-tchaj (čínsky pchin-jinem Liáng Bòtái, též Liáng Bǎitái, znaky 梁柏台; září 189913. září 1935) byl čínský komunistický revolucionář a politik, lidový komisař spravedlnosti Čínské sovětské republiky.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z okresu Sin-čchang (v prefektuře Šao-sing v provincii Če-ťiang). Angažoval se ve studentském hnutí a v hnutí 4. května. Roku 1921 odjel ke studiu marxismu do Sovětského svazu (s Liou Šao-čchim, Žen Pi-š’im a dalšími) aroku 1922 vstoupil do Komunistické strany Číny. Od roku 1924 pracoval mezi čínskou menšinou na sovětském Dálném východě, později byl převeden k práci v právních orgánech, stal se soudcem.

Roku 1931 se vrátil do Číny, působil v centrální sovětské oblasti v Ťiang-si. Po založení Čínské sovětské republiky byl jejím lidovým komisařem (tedy ministrem) spravedlnosti zvolen Čang Kuo-tchao, který ale vedl sovětskou oblast E-jü-wan se kterou bylo pouze ojedinělé spojení a funkci proto nemohl vykonávat, náhradou byl Liang Po-tchaj v prosinci 1931 jmenován náměstkem lidového komisaře spravedlnosti a úřadujícím komisařem a stál nejen v čele úřadu, působil i jako člen Nejvyššího soudu a nejvyšší státní žalobce. Měl výrazný podíl na sestavování zákonů Čínské sovětské republiky, včetně její ústavy, napsal například zákony o manželství, volební zákon, zákony týkající se organizace místní správy, vězeňství. Na II. sjezdu sovětů v lednu 1934 byl zvolen lidovým komisařem spravedlnosti.

Kvůli neúspěchu obrany proti útoku kuomintangských armád v páté obkličovací kampani většina komunistických vojsk a vedení strany v říjnu 1934 ustoupilo z centrální sovětské oblasti na západ, v takzvaném Dlouhém pochodu. Část vedení strany a sovětské republiky (v čele stanuli Siang Jing a Čchen I) zůstala na místě, aby řídila zbytky sovětu a po jeho porážce organizovala partyzánský boj. Liang Po-tchaj vedl zbytky administrativy sovětské republiky.

V březnu 1935 byl v boji s kuomintangskými vojsky zraněn, padl do zajetí a byl zabit.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • He studied in the Soviet Union and was the first person in the Chinese Constitution. He went to justice at the age of 36. The whereabouts of his children are still unknown. [online]. iMedia [cit. 2022-11-18]. Dostupné online. (anglicky)