Leśnica (přítok Szotkówky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
leśnica nebo Lesznica
Základní informace
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Úmoří, povodí
Szotkówka (povodí Olše a Odry)
PolskoPolsko Polsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leśnica, nebo také Lesznica, je řeka v okrese Wodzisław ve Slezském vojvodství v jižním Polsku. Je pravostranným přítokem řeky Szotkówka a patří do povodí řeky Odry a úmoří Baltského moře.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Přesné místo počatku řeky není přesně smluvně stanoveno. Leśnica vzniká buď soutokem toků Potok Jedłownicki a Markłówka nebo ještě výše nedaleko soutokem bezejmenného toku s Potokem Jedłownickým. Lze však říci, že počátek Leśnice je ve čtvrti Radlin II města Wodzisław Śląski. Řeka protéká městy Wodzisław Śląski, Czyżowice, Turza Śląska, Łaziska a Godów, kde se zprava vlévá do řeky Szotkówka (přítok řeky Olše) nedaleko od česko-polské státní hranice. Řeka prošla revitalizací a zvýšila se její čistota.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Portal informacyjny Wodzisławia Śląskiego - www.tuWodzislaw.pl. www.tuwodzislaw.pl [online]. [cit. 2022-03-01]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Niesamowite. W Leśnicy pojawiły się ryby - Nasz Wodzisław - portal informacyjny, wiadomości z Wodzisławia Śląskiego i powiatu wodzisławskiego. www.naszwodzislaw.com [online]. [cit. 2022-03-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]