Lassen Peak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lassen Peak
Lassen Peak
Lassen Peak

Vrchol3187 m n. m.
Prominence5 229 ft
Poloha
SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké (Kalifornie)
PohoříKaskádové pohoří
Souřadnice
Lassen Peak
Lassen Peak
Typstratovulkán
Erupce1917
Horninasopečné
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lassen Peak je v současnosti neaktivní sopka, nacházející se v Kalifornii, USA v Kaskádovém pohoří. Je nejjižnější sopkou Kaskádového pohoří a zároveň jednou ze dvou (druhá je St. Helens), které eruptovaly v 20. století. Je součástí národního parku Lassen Volcanic National Park.

Stratovulkán je pojmenován po dánském kováři, rančerovi a prospektorovi Peteru Lassenovi, který doprovázel výpravy do Kalifornie v dobách zlaté horečky. Lassen Peak je znám i tím, že má nejvyšší průměrné roční úhrny srážek v jižní části pohoří. Sněhová pokrývka dosahuje až 16 m, v některých letech ale až 25 m.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Sopečná aktivita v oblasti Lassen Peaku se datuje do období před 600 000 lety, kdy došlo k vytvoření vulkánu Brokenoff. Během čtyřistatisícileté aktivity se erupční centra přesouvala na severní stěnu vulkánu, kde se vytvořilo několik lávových dómů (Bumpass Mountain, Ski Heil Peak, Reading Peak), mezi nimi i samotný Lassen Peak. Ten vznikl před 28 000 lety. Poslední erupce v oblasti Lassen Peak se odehrály v letech 800, 880, 980, 1650. Úplně poslední erupcí byla freatická erupce, která začala 30. května 1914 a skončila v červnu 1917. Od této události nejeví sopka žádné známky aktivity.

Pohled na Kings Creek, v pozadí Lassen Peak
Pohled na Kings Creek, v pozadí Lassen Peak

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lassen Peak na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]