Lackadaisy (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lackadaisy
Původní názevLackadaisy
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka27 minut
Žánryanimovaný
akční
komedie
kriminální
PředlohaTracy J. Butler: webový komiks Lackadaisy
ScénářTracy J. Butler
Fable Siegel
RežieFable Siegel
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMichael Kovach
Lisa Reimold
Belsheber Rusape
ProdukceSpike Trotman
HudbaM Gewehr
Sepiatonic
KameraSara Fisher
StřihFable Siegel
Výroba a distribuce
Premiéra29. března 2023
Produkční společnostIron Circus Animation
DistribuceIron Circus Animation
Rozpočet330 256 $[1]
Lackadaisy na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lackadaisy je americký nezávislý animovaný dobový akčně-komediální krátký film natočený podle stejnojmenného webového komiksu od Tracy J. Butler. Byl financován prostřednictvím kampaně na Kickstarteru[2] a vydán na YouTube 29. března 2023.[3]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává v St. Louis roku 1927 během americké prohibice ve světě obydleném antropomorfními kočkami. Pašeráci Rocky Rickaby, jeho bratranec Calvin "Freckle" McMurray a Ivy Pepper vykopou rakev plnou whisky ukrytou jedním z jejich dodavatelů. Zatímco nakládají lahve do auta, zaútočí na ně nepřátelský gang, který tvoří jejich bývalý kolega Mordecai Heller a jeho dva poskoci, cajunští sourozenci Nicodeme a Serafine. Během následné honičky Freckle s pomocí samopalu zničí auto jejich rivalů, ale on, Rocky a Ivy v útěku před Mordecaiem narazí do jedné z budov blízkého dolu.

Zatímco se Ivy pokouší o spravení auta před příchodem Nicodema a Serafine, Freckle odláká Mordecaie, ale v následné přestřelce je zraněn. Oba je zachrání Rocky, kterému se podaří zprovoznit důlní bagr, z jehož lopaty pak kolem sebe hází nálože dynamitu. Omylem poškodí i místní vodojem a během následné potopy se podaří všem třem pašerákům ujet Mordecaiově gangu. Ten má šanci je zastavit, ale po tom, co uvidí Ivy za volantem, se rozhodne nevystřelit.

Mitzi May, majitelka nelegálního baru Lackadaisy, pro který Rocky a jeho přátelé pracují, hovoří k obrazu svého zemřelého manžela Atlase a lituje úpadku, který od jeho smrti jejich byznys zažívá. Před příjezdem pašeráckého tria se v baru setkává se svým původem slovenským barmanem Viktorem, saxofonistou Zibem a s majitelem důlní společnosti Sedgewickem Sablem. Rocky, Freckle a Ivy se vzápětí objevují se zbylými třemi lahvemi whisky. Mitzi je zklamaná z jejich malého úlovku, ale zároveň šťastná, že se všichni vrátili v bezpečí. Rocky a Zib odcházejí zahrát pro tanec Ivy s Frecklem, zatímco Mitzi vzpomíná na úspěšná léta Lackadaisy.

V potitulkové scéně ohlašuje po telefonu Mordecai svůj neúspěch manažerovi hotelu Maribel Asovi Sweet. Zmiňuje také, že je jeden z jejich dodavatelů podvedl ve prospěch Lackadaisy, na což Asa odpovídá tím, že budou muset danou situaci vyřešit před zákrokem státních orgánů.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Michael Kovach Rocky Rickaby
Lisa Reimold Ivy Pepper
Belsheber Rusape Calvin "Freckle" McMurray
SungWon Cho Mordecai Heller
Malcolm Ray Nicodeme Savoy
Benni Latham Serafine Savoy
Bradley Gareth Sedgewick Sable
Ashe Wagner Mitzi May
Jason Marnocha Viktor Vasko, Asa Sweet
Valentine Stokes Dorian "Zib" Zibowski
Walter Tomas Vitola Horatio Bruno

Produkce[editovat | editovat zdroj]

V roce 2020 byl film financován prostřednictvím kampaně na Kickstarteru.[4] Původním cílem kampaně bylo vybrat 85 tisíc dolarů na vytvoření krátkého desetiminutového snímku, ale finální částka byla nakonec čtyřikrát větší.[5] Podle tvůrců se na vzniku filmu podílelo více než 160 umělců z celého světa.[3]

Upoutávka byla na YouTube zveřejněna 16. ledna 2023,[6] samotný film pak 29. března téhož roku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lackadaisy (film) na anglické Wikipedii.

  1. SIMONS, Dean. The Iron Circus animated LACKADAISY movie is here [online]. Comics Beat, 2023-03-29 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MCMILLAN, Graeme. Iron Circus Comics Moves Into Animation With ‘Lackadaisy’ [online]. The Hollywood Reporter, 2020-03-16 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b LANG, Jamie. Crafting A Viral Sensation: ‘Lackadaisy’ Director Fable Siegel Shares Behind-The-Scenes Stories And Artwork [online]. Cartoon Brew, 2023-04-12 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HORNE, Karama. Hit webcomic Lackadaisy's Kickstarter pounces on $280K for animated short, hopes for series [online]. SyFy Wire, 2020-04-16 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SHAUNETTE, Morgan. Lackadaisy Webcomic Gets Moving in Animated Pilot Episode [online]. Comic Book Resources, 2023-04-03 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. ALEXA, Laurén. Watch: Fan Favorite Webcomic ‘Lackadaisy’ is Now an Animated Short [online]. Animation World Network, 2023-04-03 [cit. 2023-06-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]